KÜLTÜREL KÜRESELLEŞME İLE İNTERNET VE CEP TELEFONU KULLANIM ORANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: OECD ÜLKELERİ ÖRNEĞİ

THE CORRELATION BETWEEN CULTURAL GLOBALIZATION AND INTERNET AND CELLULAR PHONE USE RATES: THE CASE OF OECD COUNTRIES

KÜLTÜREL KÜRESELLEŞME İLE İNTERNET VE CEP TELEFONU KULLANIM ORANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: OECD ÜLKELERİ ÖRNEĞİ

 
Author : Mehmet Şükrü NAR    
Type :
Printing Year : 2021
Number : 45
Page : 752-765
DOI Number: :
Cite : Mehmet Şükrü NAR , (2021). KÜLTÜREL KÜRESELLEŞME İLE İNTERNET VE CEP TELEFONU KULLANIM ORANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: OECD ÜLKELERİ ÖRNEĞİ . International Journal Of Eurasia Social Sciences, 45, p. 752-765. Doi: 10.35826/ijoess.2987.
    


Summary

Kültürel küreselleşmeyi etkin kılan en önemli dijital araçlar internet ve mobil telefon ağıdır. Özellikle internet ağı ile bilgiye erişimin kolaylaşması ve yayılması, tüm bilgi ve görsellerin sınır ötesine hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlamıştır. Benzer durum mobil telefon ağı içinde geçerlidir. Gelişen teknoloji ile birlikte boyutu küçülen ve kolay taşınabilen mobil telefon ya da akıllı telefon teknolojisi ile dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşayan, binlerce uzaklıktaki kişilerle iletişim kurmak mümkündür. Bu çalışmada, OECD ülkelerine ait internet ve mobil telefon kullanım oranları ile kültürel küreselleşme değerleri arasındaki ilişki analiz edilmektedir. İlişkiyi ortaya koymak için, 27 OECD ülkesinin 1990-2018 dönemine ait yıllık verileri kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler KOF İsviçre Ekonomik Enstitüsü ve Dünya Bankası veri tabanından elde edilmiştir. Çalışmada panel veri analizi yöntemi kullanılmıştır. Veriler arasında ilişkinin olup olmadığını belirlemek için eşbütünleşme ve nedensellik testi yapılmıştır. Çalışmada, öncelikle serilerin durağanlığı LLC ve Im, Pasaran ve Shin testleriyle belirlenmiştir. Ardından eşbütünleşme ilişkisinin varlığı Pedroni ve Kao panel eşbütünleşme testleriyle, değişkenler arasındaki eşbütünleşme ilişkisinin yönü ve katsayının tespiti FMOLS yöntemiyle ve son olarak değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi Dimitrescu–Hurlin nedensellik testi aracılığı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, kültürel küreselleşme ile internet kullanan nüfus oranı ve mobil telefon kullanan abone sayısı arasında eşbütünleşme ve çift yönlü nedensellik ilişkisi bulunmuştur. İnternet kullanan nüfusta yaşanan %1’lik artış kültürel küreselleşmeyi %8,2,  her 100 kişide mobil telefon abone sayısında yaşanan %1’lik artış kültürel küreselleşmeyi %3,96 oranında artırdığı görülmüştür. Bu anlamda, internet ve mobil telefon kullanan birey sayısının artması kültürel küreselleşmeyi olumlu yönde etkilemektedir. Benzer şekilde, kültürel küreselleşme değerlerindeki artış da internet ve mobil telefon kullanım oranını artırmaktadır.



Keywords

Cultural globalization, internet usage rate, mobile phone usage rate, OECD countries



Abstract

The most important digital tools that make cultural globalization effective are the internet and mobile phone network. Especially with the internet network, the facilitation and dissemination of information enables all information and visuals to be transferred quickly across borders. The same is true for the mobile phone network. With the developing technology, it is possible to communicate with people living in any part of the world, thousands of miles away, with mobile phone or smart phone technology. The present study aimed to analyze the correlation between the internet and cellular phone use rates and cultural globalization values in OECD member countries. The analysis was conducted with annual 1990-2018 data for 27 OECD countries. The data used in the study were obtained from the KOF Swiss Economic Institute and the World Bank database. Panel data analysis method was used in the study. Cointegration and causality tests were conducted to determine the correlation between the variables. Initially, the stationarity of the series was determined with the LLC and Im, Pasaran, and Shin tests in the study. Then the cointegration was analyzed with Pedroni and Kao panel cointegration tests, and the direction of cointegration between the variables and the cointegration coefficient was calculated with the FMOLS method, and finally, the causality between the variables was analyzed with the Dimitrescu – Hurlin test. The analysis revealed cointegration and bidirectional causality between cultural globalization, internet use, and the number of mobile network subscribers. A 1% increase in Internet users led to an 8.2% increase in cultural globalization and a 1% increase in mobile network subscribers increased cultural globalization by 3.96%. In this sense, the increase in the number of individuals using the internet and mobile phones positively affect cultural globalization. Similarly, the increase in cultural globalization values also increases the rate of internet and mobile phone usage.



Keywords

Kültürel küreselleşme, internet kullanım oranı, cep telefonu kullanım oranı, OECD ülkeleri