THE EFFECTS OF COVID-19 ON THE EDUCATION PROCESS: BEING A PARENT IN QUARANTINE DAYS

COVİD-19’UN EĞİTİM SÜRECİNE ETKİLERİ: KARANTİNA GÜNLERİNDE VELİ OLMAK

THE EFFECTS OF COVID-19 ON THE EDUCATION PROCESS: BEING A PARENT IN QUARANTINE DAYS

 
Author : Semih ÇAYAK    
Type :
Printing Year : 2021
Number : 44
Page : 204-229
DOI Number: :
Cite : Semih ÇAYAK , (2021). THE EFFECTS OF COVID-19 ON THE EDUCATION PROCESS: BEING A PARENT IN QUARANTINE DAYS. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 44, p. 204-229. Doi: 10.35826/ijoess.2898.
    


Summary

In this research, the effects of Covid-19 on the education process and the studies to ensure the sustainability of education were examined in line with the opinions of the parents. The study group of the research, which is designed in the phenomenology pattern, one of the qualitative research methods, consists of parents whose children are studying in primary, secondary and high schools. The data collected from the parents using open-ended questions were analyzed using the content analysis method. According to the research findings, parents perceive Covid-19 as a situation that negatively affects both human health and the environmental and social order. In addition, parents worried about not being able to provide sufficient educational support to their children during the holidays, and stated that their children's learning motivation decreased. On the other hand, in this process, it was stated that the distance education system, where educational activities were carried out on a national scale, had some positive aspects such as preventing students from falling behind from their lessons and giving students responsibility, as well as some negativities such as insufficient content and short course periods. A number of factors, such as the quality of the system, the high cost of the system, and the concerns about the negativity of the virtual environment, affect whether the parents prefer distance education programs in the future. Finally, some participants reported that during the quarantine days, they carried out various activities such as painting and cooking with their children to contribute not only to their academic development but also to their sociocultural development. In line with these findings obtained from the research, in order to minimize the negative effects of the pandemic, some suggestions were offered in the form of providing psychological counseling services to the parents in need, as well as the development and dissemination of existing distance education systems.



Keywords

Covid-19, coronavirus, parent, distance education, education process



Abstract

Bu araştırmada Covid-19’un eğitim sürecine olan etkileri ve bu süreçte eğitimin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik yapılan çalışmalar velilerin görüşleri doğrultusunda incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseninde tasarlanmış olan araştırmanın çalışma grubunu çocukları ilkokulda, ortaokulda ve lisede öğrenim görmekte olan veliler oluşturmaktadır. Velilerden açık uçlu sorular kullanılarak toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre veliler, Covid-19’u hem insan sağlığını hem de çevresel ve toplumsal düzeni olumsuz etkileyen bir durum olarak algılamaktadır. Ayrıca okulların yüz yüze eğitime kapalı olduğu dönemde veliler çocuklarına yeterli eğitimsel destek sunamama kaygısı taşımışlardır ve çocuklarının öğrenme güdülerinde düşme olduğunu belirtmişlerdir. Öte yandan veliler tarafından bu süreçte ulusal çapta eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğü uzaktan eğitim sisteminin öğrencilerin derslerinden geri kalmasını önlemek ve öğrencilere sorumluluk kazandırmak gibi bazı olumlu yönlerinin yanında sistemin içeriğinin yetersiz olması ve ders sürelerinin kısa olması gibi bazı olumsuzluklara da sahip olduğu belirtilmiştir. Velilerin gelecekte uzaktan eğitim programlarını tercih edip etmemelerinde ise sistemin kaliteli olması, ücretinin pahalı olması ve sanal ortamın olumsuzluklarına ilişkin kaygılar şeklinde bir dizi faktör etkili olmaktadır. Son olarak bazı katılımcılar karantina günlerinde çocuklarının sadece akademik gelişimlerine değil aynı zamanda sosyokültürel gelişimlerine de katkı sunmak için çocuklarıyla birlikte resim ve yemek yapmak gibi değişik etkinlikler gerçekleştirdiklerini bildirmiştir. Araştırmadan ulaşılan bu bulgular doğrultusunda pandeminin olumsuz etkilerini en aza indirmek için öğrencilerin yanında ihtiyaç duyan velilere de psikolojik danışmanlık hizmetlerinin sunulması, mevcut uzaktan eğitim sistemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması şeklinde birtakım öneriler sunulmuştur.



Keywords

Covid-19, koronavirüs, veli, uzaktan eğitim, eğitim süreci