TRANSFORMATION OF SCHOOL CLASSROOM ENVIRONMENTS TO HOME-BASED CLASSROOM ENVIRONMENTS DUE TO CORONAVIRUS (COVID-19) PANDEMIC

KORONAVİRÜS (COVİD-19) SALGINI NEDENİYLE OKUL SINIFI ORTAMLARININ EV TABANLI SINIF ORTAMLARINA DÖNÜŞÜMÜ

TRANSFORMATION OF SCHOOL CLASSROOM ENVIRONMENTS TO HOME-BASED CLASSROOM ENVIRONMENTS DUE TO CORONAVIRUS (COVID-19) PANDEMIC

 
Author : Elif Güneş  , Bülent ÜNAL, İpek MEMİKOĞLU  
Type :
Printing Year : 2021
Number : 44
Page : 405-422
DOI Number: :
Cite : Elif Güneş , Bülent ÜNAL, İpek MEMİKOĞLU, (2021). TRANSFORMATION OF SCHOOL CLASSROOM ENVIRONMENTS TO HOME-BASED CLASSROOM ENVIRONMENTS DUE TO CORONAVIRUS (COVID-19) PANDEMIC. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 44, p. 405-422. Doi: 10.35826/ijoess.2896.
    


Summary

Özellikle küçük çocuklar için eğitim alanları, okul öncesi ve ilkokulun en küçük çocuklar için kullandıkları ve anında tanıdıkları ilk halka açık yerler olduğu için mekânsal algılarında en büyük etkiye sahip mekânlardır. Okul binalarında renk, aydınlatma, akustik, havalandırma ve sıcaklık gibi fiziksel mimari parametreler, öğrenci ve öğretmenlerin davranışları, refahları ve kazanımları üzerinde önemli etkilere sahiptir. Günümüz COVID-19 salgın koşullarında sınıf ortamlarının bilgisayar ekranlarına dönüşmesi ile fiziksel eğitim ortamları aniden bilgisayar ekranlarına taşınmış ve eğitim alanlarındaki sınıf ortamları, evin herhangi bir alanına taşınmıştır. Yani, uzaktan eğitim süreci ile öğrencilerin eğitim ortamı değişim yaşamıştır. Eğitim mekânlarında çocukların konsantrasyonu, üretkenliği ve refahı açısından alınması gereken önemli tasarım kararları varken, bu durum bilgisayar ekranının başrol oynadığı evde yeni oluşturulan sınıflarda da geçerlidir. Bu çalışmanın amacı, bu ev eğitim ortamlarının fiziksel mimari ve tasarım parametreleri açısından ampirik ve teorik kanıtlar ışığında nasıl yaratılması gerektiğine dair bilgi sağlamaktır. Bu amaca ulaşmak için bu araştırmanın temel yöntemi evde oluşturulabilecek eğitim ortamları için bir model sunmaktır.



Keywords

Sınıf ortamları, koronavirüs salgını, eğitim alanları, ev tabanlı sınıf ortamları, fiziksel mimari parametreler.



Abstract

Educational spaces have an impact on young children’s spatial perception since preschool and primary school have been the first public places they have known. In school buildings, physical architectural parameters such as color, lighting, acoustic, ventilation and temperature have significant effects on students’ and teachers’ behavior, well-being and attainment. With the transformation of classroom environments in today’s COVID-19 pandemic situation, physical educational environments have suddenly become to being classroom environments at home. While there are important design decisions to be taken in terms of children's concentration, productivity and well-being in educational spaces, this condition is also valid in newly created home-based classrooms in which computer screen has a leading role. The aim of this study is to provide information on how these home-based educational environments should be created with regards to physical architectural and design parameters in the light of empirical and theoretical evidence. In order to achieve this aim, this study presents a model for creating home-based educational environments.



Keywords

Classroom environments, coronavirus pandemic, educational spaces, home-based classroom environments, physical architectural parameters.