EXPLORING THE LINK BETWEEN FEAR OF HAPPINESS, SEPARATION ANXIETY AND RELIGIOUS COPING OF ADOLESCENTS IN TURKEY

TÜRKİYE'DE ERGENLER ÜZERİNDE MUTLULUK KORKUSU, AYRILIK KAYGISI VE DİNİ BAŞA ÇIKMA ARASINDAKİ BAĞLANTININ İNCELENMESİ

EXPLORING THE LINK BETWEEN FEAR OF HAPPINESS, SEPARATION ANXIETY AND RELIGIOUS COPING OF ADOLESCENTS IN TURKEY

 
Author : Mustafa TEKKE  , Davut CEYLAN  
Type :
Printing Year : 2021
Number : 46
Page : 1262-1273
DOI Number: :
Cite : Mustafa TEKKE , Davut CEYLAN, (2021). EXPLORING THE LINK BETWEEN FEAR OF HAPPINESS, SEPARATION ANXIETY AND RELIGIOUS COPING OF ADOLESCENTS IN TURKEY . International Journal Of Eurasia Social Sciences, 46, p. 1262-1273. Doi: 10.35826/ijoess.2785.
    


Summary

This study primarily includes the investigation of separation anxiety, religious coping, fear of happiness and life satisfaction. Separation anxiety consists of sub-factors of school phobia, fear of harm befalling family members, being away from the secure base, general anxiety and extended analysis as psychological adjustment with other psychological variables. The data was collected from adolescents in Turkey (N=187 ). We applied statistical procedures first assessed whether the independent variables influence on demographic variables and summarized partial correlations among the religious and psychological constructs used to clarify the separation anxiety. Among separation anxiety sub-factors, the being away from a secure base representing most consistent factor was positively associated with fear of happiness, negatively correlated with religious coping and life satisfaction. In general, separation anxiety assesses possible psychological challenges of school students and displays association with fear of happiness. Religious coping negatively correlated with fear of happiness and separation anxiety but predicted life satisfaction. Surprisingly, the investigation produced no association between separation anxiety and life satisfaction respectively. Such findings, in this way, need to be considered carefully in the cultural context. These results indicate that psychologists, educators and counselors who wish to evaluate and improve the happiness of adolescents, should consider cultural values and being away from a secure base.



Keywords

Ayrılık kaygısı, ergenler, dini başa çıkma, mutluluk korkusu, yaşam doyumu



Abstract

Bu çalışma öncelikle ayrılık kaygısı, dini başa çıkma, mutluluk korkusu ve yaşam doyumunun incelenmesini içermektedir. Ayrılık kaygısı, okul fobisi, aile bireylerinin başına gelebilecek zararlardan korkma, güvenli alandan uzak olma ve genel kaygıdan oluşmaktadır ve bu diğer psikolojik değişkenlerle psikolojik uyumu analizi olarak genişletilmiştir.  Veriler Türkiye'deki ergenlerden toplanmıştır (N=187). İlk önce bağımsız değişkenlerin demografik değişkenleri etkileyip etkilemediğini değerlendiren istatistiksel prosedürleri uyguladık ve ayrılık kaygısını açıklığa kavuşturmak için kullanılan dini ve psikolojik yapılar arasındaki kısmi korelasyonları özetledik. Ayrılık kaygısı alt faktörlerinden en tutarlı olanı güvenli alandan uzak olma, mutluluk korkusu ile pozitif, dini başa çıkma ve yaşam doyumu ile negatif ilişkilidir. Genel olarak, ayrılık kaygısı, okul öğrencilerinin olası psikolojik zorluklarını değerlendirir ve mutluluk korkusu ile ilişkini gösterir. Dini başa çıkma, mutluluk korkusu ve ayrılık kaygısı ile negatif ilişkiliyken, yaşam doyumunu yordamıştır. Şaşırtıcı bir şekilde, araştırma, ayrılık kaygısı ve yaşam doyumu arasında bir ilişki ortaya koymamıştır. Bu tür bulgular, kültürel bağlamda dikkatlice düşünülmesi gerekmektedir. Bu sonuçların ergenlerin mutluluğunu değerlendirmek ve artırak isteyen psikologların, eğitimcilerin ve psikolojik danışmanların kültürel değerleri ve güvenli alandan uzak olmayı göz önünde bulundurmalarını faydalı bulmaktadır.



Keywords

separation anxiety, adolescents, religious coping, fear of happiness, life satisfaction