DETERMINATION OF ECOLOGICAL FOOTPRINT AWARENESS OF PRE-SCHOOL TEACHER CANDIDATES

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ EKOLOJİK AYAK İZİ FARKINDALIKLARININ BELİRLENMESİ

DETERMINATION OF ECOLOGICAL FOOTPRINT AWARENESS OF PRE-SCHOOL TEACHER CANDIDATES

 
Author : Hande ŞAHİN  , Sibel ERKAL, Leyla ATEŞOĞLU  
Type :
Printing Year : 9
Number : 31
Page : 1-12
DOI Number: :
Cite : Hande ŞAHİN , Sibel ERKAL, Leyla ATEŞOĞLU, (9). DETERMINATION OF ECOLOGICAL FOOTPRINT AWARENESS OF PRE-SCHOOL TEACHER CANDIDATES. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 31, p. 1-12. Doi: .
    


Summary
Ecological footprint is a biologically fertile soil and water area needed to produce and consume the resources that an individual, community or activity consumes with current technology and resource management. The ecological footprint also refers to the sustainability relation between the rate of human consumption of earth resources and the degree of healthy or unhealthy ecosystem. It will also be easier for students to turn this information into positive attitude and behavior if they know what ecological footprints mean, what they need to do to reduce their components and ecological footprints. For this reason, this study was planned and conducted in order to determine the pre-school prospective teachers' demographic characteristics of ecological footprint awareness. The research was applied to a total of 170 teacher candidates who attended Kırıkkale University, Faculty of Education, Department of Basic Education, Division of Preschool Education in 2016-2017 academic year. The "Ecological Footprint Awareness Scale" developed by Coşkun and Sarıkaya and composed of 46 items was used in 2013 as data collection tool. Standard deviation, arithmetic mean, t test for binary groups and ANOVA for more groups were used in the analysis of the data. In the study, it was determined that the ecological footprint awareness of the teacher candidates showed significant differences according to the age, sex, monthly income level, education level of the parents, the source of information about the environment and the point of view towards the environment (p <0.05). Further studies on ecological footprint awareness can be conducted in depth and further study on a wider sample.

Keywords
Key words: Environment, ecological footprint, teacher candidates

Abstract
Ekolojik ayak izi, mevcut teknoloji ve kaynak yönetimiyle bir bireyin, topluluğun ya da faaliyetin tükettiği kaynakları üretmek ve yarattığı atıkları bertaraf etmek için gereken, biyolojik olarak verimli toprak ve su alanıdır. Ekolojik ayak izi aynı zamanda, insanın yeryüzü kaynaklarını tüketme hızı ile ilgili ekosistemin sağlıklı veya sağlıksız olma derecesi arasındaki sürdürülebilirlik ilişkisini söz konusu eder. Öğrenciler ekolojik ayak izinin ne anlama geldiğini, bileşenlerini ve ekolojik ayak izlerini azaltmak için ne yapmaları gerektiğini bilirlerse bu bilgilerini olumlu tutum ve davranışa dönüştürmeleri de kolay olacaktır. Bu nedenle bu çalışma, okul öncesi öğretmen adaylarının ekolojik ayak izi farkındalıklarının demografik özelliklerine göre belirlenmesi amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında, Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Ana bilim dalında öğrenim gören toplam 170 öğretmen adayına uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 2013 yılında Coşkun ve Sarıkaya tarafından geliştirilmiş olan ve 46 maddeden oluşan “Ekolojik Ayak İzi Farkındalık Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde standart sapma, aritmetik ortalama, ikili gruplar için t testi, ikiden daha fazla grup için ise ANOVA kullanılmıştır. Araştırmada öğretmen adaylarının ekolojik ayak izi farkındalıklarının yaşa, cinsiyete, aylık gelir düzeyine, anne-baba eğitim düzeyine, çevre ile ilgili bilgilerin edinildiği kaynağa ve çevreye yönelik bakış açısına göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir (p<0.05). Bundan sonraki çalışmalarda ekolojik ayak izi farkındalıkları daha detaylı ele alınarak daha geniş örneklem üzerinde derinlemesine çalışmalar yapılabilir.

Keywords
Çevre, ekolojik ayak izi, öğretmen adayları