Heteroseksist Bakış İle Romantik İlişkilerin Toplumsal Görünümleri

Heteroseksist Bakış İle Romantik İlişkilerin Toplumsal Görünümleri

Heteroseksist Bakış İle Romantik İlişkilerin Toplumsal Görünümleri

 
Author : Rabia Küçükdağ  Rabia KÜÇÜKDAĞ - Fulya ŞENAY AVCI - Ferhat KAYA  
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Rabia Küçükdağ Rabia KÜÇÜKDAĞ - Fulya ŞENAY AVCI - Ferhat KAYA , (). Heteroseksist Bakış İle Romantik İlişkilerin Toplumsal Görünümleri. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
With the gender culture, people's "who am I?" The answers given to the question “I am a woman-I am a man” represent a social and historical identity. The answers given are about how the identity of femininity and masculinity is filled. Here, we are talking about an identity that changes and continues to change culturally, historically and socially. When the subject is examined, romantic relationships can be evaluated as the interaction form of individuals who define themselves with the identity of femininity and masculinity. It should not be forgotten that romantic relationships are not a concept that can be explained only through the identity of masculinity or femininity. It is shaped by the different dynamics that form it. In this study, it is aimed to show that romantic relationships are a subject that should be examined with various dynamics. The influence of historical, cultural and social factors is also seen in this form of relationship. Therefore, it is necessary to look at the form of power between couples over each other in the context of romantic relationships. The main result of the research is that the love affair is not an individual but a social phenomenon.

Keywords
Cultural Reproduction, Domination, Romantic Relationship, Patriarchy.

Abstract
Toplumsal cinsiyet kültürü ile insanın “ben kimim?” sorusuna verdiği “ben kadınım-ben erkeğim” yanıtları toplumsal ve tarihsel bir kimlik temsili yapmaktadır. Verilen yanıtlar kadınlık ve erkeklik kimliğinin içinin nasıl doldurulduğu ile ilgilidir. Burada kültürel, tarihsel ve toplumsal olarak değişen ve değişmeye devam eden bir kimlikten söz edilmektedir. Konu incelendiğinde romantik ilişkiler kendisini kadınlık ve erkeklik kimliği ile tanımlayan bireylerin, içerisinde bulundukları etkileşim biçimi olarak değerlendirilebilmektedir. Unutulmamalıdır ki romantik ilişkiler sadece erkeklik veya kadınlık kimliği üzerinden açıklanabilecek bir kavram değildir. Kendini oluşturan farklı dinamikler ile şekillenmektedir. Bu çalışmada da romantik ilişkilerin çeşitli dinamikler ile incelenmesi gereken bir konu olduğunu göstermek amaçlanmıştır. Tarihsel, kültürel ve toplumsal faktörlerin etkisi bu ilişki biçiminde de görülmektedir. Bu yüzden çiftler arasında birbirleri üzerindeki iktidar biçimine romantik ilişkiler bağlamında bakılması gerekmektedir. Araştırmanın temel sonucu aşk ilişkisinin tek başına bireysel değil, toplumsal bir olgu olduğu yönündedir.

Keywords
Kültürel Yeniden Üretim, Tahakküm, Romantik İlişki, Ataerkillik.