|
Author
|
:
Ümit Can ŞAHİN
PROF.DR. LÜTFİ ÜREDİ
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
|
Number |
:
|
Page |
:
|
DOI Number: |
:
|
Cite : |
Ümit Can ŞAHİN PROF.DR. LÜTFİ ÜREDİ, (). AN INVESTIGATION OF THE MATHEMATICS ANXIETY LEVELS OF 3RD AND 4TH GRADE PRIMARY SCHOOL STUDENTS IN TERMS OF VARIOUS VARIABLES. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
|
|
Summary
This study, it was aimed to examine the mathematics anxiety levels of primary school 3rd and 4th grade students in terms of various variables.
Relational Survey Model, one of the qualitative research methods, was used in the research. The sample of the research consists of 348 3rd grade and 358 4th grade students. The "Personal Information Form" and the "Mathematics Anxiety Scale for Primary School 3rd and 4th Grade Children" developed by Söylemez and Mutlu (2018) were applied to the students and their percentage and frequency values were found. The data of the research; normality test, Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis H Test. Differences between groups were looked at by Kruskal Wallis H Multiple Comparisons.
As a result of the research, no significant difference was found in terms of gender variable. Mathematics anxiety levels of students whose mothers were illiterate were found to be high.
Mathematics anxiety levels of the students whose fathers had a primary and secondary school education level in the 3rd grade and whose father had a primary school education level in the 4th grade were found to be high. When examined in terms of the mother's profession variable, the level of mathematics anxiety of the 3rd grade students was found to be high. The anxiety of the students whose fathers were civil servants was high. Mathematics anxiety levels of the 3rd and 4th grade students whose families were in the 1001-2500 TL income range were found to be high. Anxiety of students who have 1-3 siblings in grade 4 was high. Mathematics anxiety levels of 3rd and 4th grade students who do not have their own room were found to be high.
Students can be identified by the teacher, their problems can be listened to, and mathematics course and material support can be provided.
Keywords
Primary school, mathematics, anxiety, mathematics anxiety, variable
Abstract
Bu çalışmada ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin matematik kaygı düzeyleri öğrencilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır.
Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden İlişkisel Tarama Modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 348 3. Sınıf ve 358 4. Sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Öğrencilere “Kişisel Bilgi Formu” ve Söylemez ve Mutlu (2018) tarafından geliştirilen “İlkokul 3. ve 4. Sınıf Çocukları İçin Matematik Kaygı Ölçeği” uygulanmış yüzde ve frekans değerleri bulunmuştur. Araştırmanın verileri; normallik testi, Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis H Testi ile analiz yapılmıştır. Gruplar arası farklılıklara Kruskal Wallis H Çoklu Karşılaştırmalar ile bakılmıştır.
Araştırma sonucundan öğrencilerin matematik kaygı düzeyleri ile cinsiyeti arasında anlamlı farklılık tespit edilememiştir. Annesi okuma yazma bilmeyen öğrencilerin matematik kaygı düzeyleri yüksek bulunmuştur.
Matematik kaygı düzeyi ile baba eğitim durumu arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. 3. Sınıflarda, babası ilkokul ve ortaokul eğitim düzeyinde olan öğrencilerin matematik kaygı düzeyi yüksek çıkmıştır. 4. Sınıflarda ise babası ilkokul düzeyi eğitim seviyesine sahip olan öğrencilerin matematik kaygı düzeyleri yüksek çıkmıştır. Anne mesleği değişkeni açısından incelendiğinde 3. sınıf öğrencilerinin matematik kaygı düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Matematik kaygı düzeyi ile baba mesleği arasında 3. Sınıflar için istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamış fakat 4. Sınıflarda gruplar arası farkın babası memur olan öğrencilerden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Ailesi 1001-2500 TL gelir aralığında olan 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin matematik kaygı düzeyleri yüksek bulunmuştur.
Matematik kaygı düzeyi ile kardeş sayısı arasında 3. Sınıflar için istatiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiş fakat 4. Sınıflarda gruplar arası farkın 1-3 kardeş aralığında kardeşi olan öğrencilerden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Kendi odası olmayan 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin matematik kaygı düzeyleri yüksek bulunmuştur.
Matematik kaygı düzeyi yüksek olan öğrenciler öğretmen tarafından tespit edilerek sorunları dinlenebilir ve matematik kursu ve yardımcı materyal desteği sağlanabilir.
Keywords
İlkokul, matematik, kaygı, matematik kaygısı, değişken