China's Arctic Policy in the Framework of Geopolitical Theories

Jeopolitik Kuramlar Çerçevesinde Çin’in Arktik Politikası

China's Arctic Policy in the Framework of Geopolitical Theories

 
Author : Ferdi GÜÇYETMEZ  Beyhan İNCEKARA  
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Ferdi GÜÇYETMEZ Beyhan İNCEKARA, (). China's Arctic Policy in the Framework of Geopolitical Theories. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
The plans to overcome strong geographical obstacles and the realization of these plans is the first strong step in which the fatalism of geography is left behind. We are living in a historical age where another dimension of geography has emerged with global warming. In addition, we are entering a period where geographical land borders are decreasing, and sea power is being talked about more. We are reinventing an area where transformations are questioned from a perspective where naval power is associated with war, towards the dominance of transportation, energy and controlling the global space. At this point, the Arctic and countries' turning to the seas again brings the importance of maritime geopolitics to the agenda. With the melting of glaciers and the expansion of sea areas, both legal and important geopolitical data are recorded. In addition to the northern countries, we also know that countries that want to come to the region from outside have several plans for the Arctic. Within these plans, energy, transportation, exclusive economic zone and geopolitical interests come to the fore. The largest of the non-Arctic countries globally is seen as China. According to the data obtained in this direction, the "Northern Silk Road" project, which will significantly shorten China's transportation time to Europe, is an important indicator. In addition, the energy potential of the Arctic has revealed the need to conduct a specific study on the examination of China's Arctic policies. In this study, the strategic cooperation of China with the countries of the Arctic region for the sea routes and energy diversity in the Arctic region will be examined. While making these examinations, China's Arctic region policies will be discussed within the scope of geopolitical theories.

Keywords
Arctic, Geopolitical Theories, China, Northern Silk Road, Sea Dominions

Abstract
Güçlü coğrafik engellerin aşılma planları ve bu planların hayata geçirilmesi, coğrafya kaderciliğinin kenarı bırakıldığı ilk güçlü adımdır. Küresel ısınma ile coğrafyanın başka bir boyutunun ortaya çıktığı tarihi bir çağı yaşıyoruz. Bunun yanı sıra coğrafya kara sınırlarının azaldığı ve deniz gücünün daha fazla konuşulduğu bir döneme giriyoruz. Deniz gücünün savaş ile anıldığı bir perspektiften, ulaşım, enerji ve küresel alanı kontrol etme egemenliğine doğru dönüşümlerin sorgulandığı bir alanı baştan keşfediyoruz. Bu noktada, Arktik ile ülkelerin yeniden denizlere yönelmesi deniz jeopolitiğinin önemini yeniden gündeme getiriyor. Buzulların erimesi ve deniz alanlarının genişlemesi ile hem hukuki hem de önemli jeopolitik veriler kaydedilmektedir. Kuzey ülkelerinin yanı sıra dışarıdan bölgeye gelmek isteyen ülkelerin Arktik özelinde birkaç planları olduğunu da biliyoruz. Bu planlar dahilinde enerji, ulaşım, münhasır ekonomik alan ve jeopolitik menfaatler ön plana çıkmaktadır. Arktik dışı ülkelerin küresel olarak en büyük olanı Çin olarak görülmektedir. Bu doğrultuda elde edilen verilere göre, Çin’in Avrupa’ya ulaşım süresini önemli ölçüde kısaltacak olan “Kuzey İpek Yolu” projesi önemli bir göstergedir. Ayrıca Arktik’in enerji potansiyeli, Çin’in Arktika politikalarının incelenmesi konusunda spesifik bir çalışma yapma ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, Çin’in Arktik bölgesinde ortaya çıkan deniz yolları ve enerji çeşitliliği için Arktik bölge ülkeleri ile yapmış olduğu stratejik iş birlikleri incelenecektir. Bu incelemeler yapılırken Çin’in Arktik bölge politikaları jeopolitik teoriler kapsamında ele alınacaktır.

Keywords
Arktik, Jeopolitik Teoriler, Çin, Kuzey İpek Yolu, Deniz Hakimiyetleri