REFLECTIVE THINKING AND PROFESSIONAL DEVELOPMENT: AN AUTOETHNOGRAPHY OF AN EFL TEACHER EDUCATOR

YANSITICI DÜŞÜNME VE MESLEKİ GELİŞİM: BİR YABANCI DİL ÖĞRETMEN EĞİTİMCİSİNİN OTOETNOGRAFİSİ

REFLECTIVE THINKING AND PROFESSIONAL DEVELOPMENT: AN AUTOETHNOGRAPHY OF AN EFL TEACHER EDUCATOR

 
Author : Ayşe Kızıldağ    
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Ayşe Kızıldağ , (). REFLECTIVE THINKING AND PROFESSIONAL DEVELOPMENT: AN AUTOETHNOGRAPHY OF AN EFL TEACHER EDUCATOR . International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
Yansıtıcı öğretmen eğitimi, farketme, sorgulama, ilişki kurma, rasyonelleştirme ve sonuçlara varma yoluyla eleştirel ve sorgulayıcı temelli yeterlikler oluşturarak hizmet öncesi öğretmenlerin mesleki gelişimlerini başlatma konusunda son derece önemli bir göreve sahiptir. Türkiye’de, yansıtıcı düşünme ve öğrenme son otuz yıldır öğretmen eğitiminde etkin kullanılan bir paradigma olmuştur. O zamandan beri yabancı dil öğretmeni yetiştirmede de yansıtıcı düşünme paradigması artarak yerini almıştır. Yabancı dil olarak İngilizce öğretmeni eğitimcisi olan benim kendi mesleki gelişim yolculuğumu analiz ettiğim bu çalışma, yansıtma kavramını merkezine alarak otoetnografik desende hazırlanmıştır. Otoetnografiler bir bakıma süreci içebakış perspektifinden anlatan kişinin kendisini çalıştığı araştırmalardır. Makalede, yansıtma kavramı sadece benim İngilizce öğretmeni olarak kariyer yolumu aydınlatan bir terim değil, aynı zamanda yirmi yıllık bir İngilizce öğretmen eğitimcisi olarak öğretmen adaylarının mesleği öğrenmesinde kullanımını nasıl geliştirdiğimi de gösteren bir anahtar kelimedir. Kavram, kendi öğrenme ve öğretmenlik sürecim ile bu pratiği derslerime entegre ederek İngilizce öğretmen adaylarının eğitiminde kullanımına dönüştürmem aracılığıyla incelenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma yansıtıcı bir öğrenicinin yansıtıcı bir öğretmene, dolayısıyla yansıtıcı bir öğretmen eğitimcisine dönüşümünü ortaya koymaktadır. Bu ve buna benzer çalışmaların sadece kişisel düzlemde bilgi sunmakla kalmayıp öğretme ve öğretmen kimliklerinde karmaşık mesleki gelişim süreçlerini kavrayıp bunları oluşturmada da değerli katkılarda bulunacağı düşünülmektedir.

Keywords
Yansıtıcı öğrenme ve öğretme, İngilizce öğretmen eğitimcisi, öğretmen adayı, otoetnografi

Abstract
Reflective teacher education for developing critical and inquiry-based competencies among pre-service teachers through enacting noticing, questioning, associating, reasoning and deducing conclusions have served immensely for the beginning of their professional development. Reflective thinking and learning has become a dominant paradigm in teacher education for the last three decades in Turkish context. Foreign language teacher education within the reflective paradigm has also been accelerated since then. This study is designed as an autoethnographic one where I analyse my own professional developmental journey as an English as a Foreign Language (EFL) teacher educator centralizing the concept of reflection along the timeline. Autoethnographies are in a way self-studies in which the processes are analyzed from the insider’s perspective. In the paper, the term reflection is elaborated for not only the meaning within my English Language Teaching process to follow a career pathway but also as a concept whereby I have developed the use of reflective thinking in educating EFL teachers for the last two decades. The way I developed the concept in my learning and teaching, and its evolution in the training procedures are examined via my practical uses in the coursework with EFL pre-service teachers. As a result, this study reveals a transformation in one’s reflective learning to become a reflective teacher and thus a teacher educator. Such studies, like this one, might present not only valuable insights at the personal level but also a contribution to others for conceptualizing the construction and complex processes of professional development in teaching and teacher identities.

Keywords
Reflective learning and teaching, EFL teacher educator, pre-service teacher, autoethnography