|
Author
|
:
Samet Uyar
Zülal Erkan
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
|
Number |
:
|
Page |
:
|
DOI Number: |
:
|
Cite : |
Samet Uyar Zülal Erkan, (). REVIEW OF THE STUDIES ON FAMILY LIFE CYCLE. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
|
|
Summary
The family life cycle is a concept that defines the family as a system that changes and develops over time and explains the stages the family goes through in this process of change. The purpose of this research is to evaluate the literature studies on family life cycle. For this purpose, between 2000-2020, the national literature DergiPark, EBSCO, Google Scholar, Thesis Center of the Council of Higher Education; the international literature EBSCO, ERIC, Google Scholar, PROQUEST and Web Of Science have been examined. The basis of the study is based on the screening model. The researches were evaluated in terms of method, sample, research area, subject titles and publication type sub-dimensions. The data were analyzed using IBM SPSS Statistics 22.0 and the results are presented descriptively as a graph, frequency and percentage table. It is seen that mostly qualitative research methods are used in studies. Although the researches are mostly conducted with families, it is understood that many different sample groups have been studied. Family life cycle studies are mainly carried out in the field of Family Counseling and Psychology but it is seen that studies are carried out in many different areas. Studies were mainly conducted abroad and written in English. In total, 119 studies were reached. 61 of the studies reached are articles, 40 of them are doctoral dissertations, 15 of them are master's theses and 3 of them are books. In this study the researches were evaluated in terms of method, sample, field of use, subject headings and type of publication. Such a study can be done with other criteria. By adding criteria, the studies can be handled in more detail and comparatively. Especially by examining the experimental studies that have been put forward at national and international level, a road map for the experts working in the field of application can be put forward. Examining databases and sources other than these can provide important contributions. In addition, by keeping the time frame wider, more resources can be accessed and the scope of research can be expanded.
Keywords
Family, family life cycle, system approach, review.
Abstract
Aile yaşam döngüsü, aileyi zaman içerisinde değişen ve gelişen bir sistem olarak tanımlayan ve ailenin bu değişim süreci içerisinde geçirdiği evreleri açıklayan bir kavramdır. Bu araştırmanın amacı, aile yaşam döngüsüne yönelik alanyazın çalışmalarını değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda 2000-2020 yılları arasında aile yaşam döngüsüne yönelik, DergiPark, EBSCO, Google Akademik, Yüksek Öğretim Kurulu Tez Arşivi veri tabanlarında Türkiye’de yapılan çalışmalar; EBSCO, ERIC, Google Akademik, PROQUEST ve Web Of Science veri tabanlarında uluslararası çalışmalar incelenmiştir. Çalışmanın yöntemi tarama modeli üzerine kurulmuştur. Tarama sonucunda ulaşılan araştırmalar yöntem, örneklem, araştırmanın alanı, konu başlıkları ve yayın türü alt boyutları açısından değerlendirilmiştir. Veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiş, grafik, frekans ve yüzde tablosu olarak betimsel biçimde sunulmuştur. Araştırmalarda çoğunlukla nitel araştırma yöntemi kullanıldığı görülmektedir. Araştırmalar çoğunlukla ailelerle yapılmakla birlikte birçok farklı örneklem grubuyla çalışıldığı anlaşılmaktadır. Aile yaşam döngüsüne yönelik çalışmaların ağırlıklı olarak Aile Danışmanlığı ve Psikoloji alanında yürütüldüğü ve bu iki alanın dışında birçok farklı alanda çalışmalar yapıldığı görülmektedir. Çalışmalar ağırlıklı olarak yurt dışında yapılmış ve İngilizce yazılmıştır. Toplamda 119 çalışmaya ulaşılmıştır. Ulaşılan çalışmaların 61’i makale, 40’ı doktora tezi, 15’i yüksek lisans tezi ve 3’ü kitaptır. Bu alanyazın tarama çalışmasında araştırmalar yöntem, örneklem, kullanıldığı alan, konu başlıkları ve yayın türü açısından değerlendirilmiştir. Böyle bir çalışma başka kriterler ile de yapılabilir. Çalışmaya derinlik kazandırmak amacıyla kriterler eklenerek, ortaya konulan çalışmalar daha detaylı ve karşılaştırmalı olarak ele alınabilir. Özellikle ulusal ve uluslararası boyutta ortaya konulmuş olan deneysel çalışmalar, derinlemesine incelenerek, uygulama alanında çalışan uzmanlar için bir yol haritası ortaya konulabilir. Farklı veri tabanlarının ve kaynakların incelenmesi önemli katkılar sunabilir. Ayrıca zaman dilimi daha geniş tutularak daha fazla sayıda kaynağa ulaşılabilir ve araştırma kapsamı genişletilebilir.
Keywords
Aile, aile yaşam döngüsü, sistem yaklaşımı, derleme.