TÜRK KÜLTÜR TARİHİNİN BİN YILLIK BAŞYAPITI: KUTADGU BİLİG’DEN BU GÜNE ULAŞAN GELENEKLER

THE MILLENARIAN MASTERPIECE OF TURKISH CULTURAL HISTORY: TRADITIONS FROM KUTADGU BILIG TO TODAYS

TÜRK KÜLTÜR TARİHİNİN BİN YILLIK BAŞYAPITI: KUTADGU BİLİG’DEN BU GÜNE ULAŞAN GELENEKLER

 
Author : Kürşat KOÇAK    
Type :
Printing Year : 4
Number : 13
Page : 56-66
DOI Number: :
Cite : Kürşat KOÇAK , (4). TÜRK KÜLTÜR TARİHİNİN BİN YILLIK BAŞYAPITI: KUTADGU BİLİG’DEN BU GÜNE ULAŞAN GELENEKLER. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 13, p. 56-66. Doi: .
    


Summary
Türk Kültür tarihi içerisinde paha biçilmez bir değere sahip olan Yusuf Has Hâcip’in çağlara ışık tutan kıymetli eseri Kutadgu Bilig’in içersinde bulunan İslamiyet’ten evvel meydana gelmiş olan Türk milli gelenekleri çalışmamızda tespit ettik. Bu çalışmamızda gördük ki Türk milli gelenekleri hükümdardan da üstün tutulmuş ve hükümdar ile halkın bu geleneklere itâat etmesi gerektiği sık sık vurgulanmıştır. Kutadgu Bilig Türk geleneklerinin devlet yönetimine yansıması olarak kabul edilebilir. Ayrıca Kutadgu Biligde toplumla ilgili gelenekler üzerinde ciddiyetle durulmuş ve bunlarla ilgili örnekler eserde verilmiştir. Örneğin konukseverlilik, yoğ aşı, tuz-ekmek hakkı geleneği bunlar içerisinde sayılabilir.

Keywords
Kutadgu Bilig, Gelenek, Bey, Tuz-Ekmek

Abstract
We identified turkish national traditions before islam in Kutadgu Bilig, yusuf has hacib’s valuable work which illuminates the eras and a priceless work for turkish cultural history. In this study, we see that turkish national traditions were more important than the ruler and it is often emphasized that both the ruler and the people had to obey the traditions.Kutadgu Bilig can be accepted as a reflection of Turkish traditions on State management. Also, Kutadgu Bilig mentions the traiditons about public strongly and tells some illustrations about them.for example, hospitality, food for dead people, the right of salt and bread.

Keywords