ŞEHNÂME KAHRAMANI İSKENDER'İN KLASİK TÜRK EDEBİYATINA YANSIMASI

THE ALEXANDER IN CLASSICAL TURKISH LITERATURE

ŞEHNÂME KAHRAMANI İSKENDER'İN KLASİK TÜRK EDEBİYATINA YANSIMASI

 
Author : Ali Zengin    
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Ali Zengin , (). ŞEHNÂME KAHRAMANI İSKENDER'İN KLASİK TÜRK EDEBİYATINA YANSIMASI. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
Bilindiği üzere Osmanlı edebiyatında ve dünya edebiyatlarında sürekli karıştırılan İskender-i Zülkarneyn ve Makedonyalı Büyük İskender, Klasik Türk edebiyatında da sıkça işlenmiştir. Çalışmamıza bu iki İskender hakkında bilgi vererek başladık. Geniş bir beyit hacmi olan “Metin Bankası” yardımıyla İskender'in dokuz farklı kullanımı tespit edilmiş olup bunların en çok kullanılanları örneklendirilerek şairlerimizin İskender'i ne yönüyle kullandıkları tahlil yoluyla belirtilmeye çalışılmıştır. Şüphesiz daha fazla eser üzerinde yapılan çalışma sonucunda daha farklı kullanımları tespit etmek mümkün olacaktır.

Keywords
Klasik Türk Edebiyatı, İskender, Büyük İskender, Şehnâme

Abstract
As is known, constantly shuffled in Ottoman literature and world literature, Alexander of Zulqarnain and Macedonian Alexander the Great, also frequently processed Classical Turkish Literature. We started our study by providing information about these two Alexander. It was determined nine different using of Alexander with the help of "Text Bank" ,which is a large volume of a couplet. And, according to the most commonly used of these, it was stated by through analysis of what aspect of our Poets use Alexander. Of course it is possible to identify more different uses as a result of work on more traces.

Keywords
Classical Turkish Literature, Alexander, Alexander the Great, Şahnâme