SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ “100. YILDA ÇANAKKALE” KAVRAMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

VIEWS OF PRE-SERVICE SOCIAL SCIENCES TEACHERS RELATED TO THE CONCEPT OF “ÇANAKKALE IN ITS 100TH ANNIVERSARY”

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ “100. YILDA ÇANAKKALE” KAVRAMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

 
Author : Ali MEYDAN  , Akif Akkuş, Adnan Doğan Buldur  
Type :
Printing Year : 7
Number : 24
Page : 11-29
DOI Number: :
Cite : Ali MEYDAN , Akif Akkuş, Adnan Doğan Buldur, (7). SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ “100. YILDA ÇANAKKALE” KAVRAMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 24, p. 11-29. Doi: .
    


Summary
1915 Şubat ayında, I. Dünya Savaşı’nda İngiliz Deniz Bakanı Winston Churchill başta olmak üzere İngilizlerin ısrarı ile başlayan ve İtilâf kuvvetlerinin Çanakkale Boğazı’nda Türklere yenilerek Ocak 1916’da geri çekilmelerine kadar yaklaşık 10 ay süren Çanakkale savaşları Türk tarihinin dönüm noktalarından biridir. Savaştan 100 yıl sonra ise Çanakkale ruhunu anlamak, anlamlandırmak ve hissetmek geride kalan yıllara göre çok daha önemlidir. Yapılandırmacı yaklaşımın en önemli unsurlarından biri olan kavramlar, olgu, olay ve unsurları açıklamak ve bir düşünceyi somutlaştırması açısından son derece önemlidir. Kavram benzer nesneleri, insanları, olayları, fikirleri ve süreçleri diğer gruplardan ayırt etmeyi sağladığı gibi, diğer grup, varlık, olay, fikir ve süreçlerle ilişkiler kurmaya da yardım eder. Bu kavramların ve bu kavramlarla ilişkili olgu ve olayların zihinlerde zamanında ve etkili bir şekilde yapılandırılması çok sayıda problemin de çözülmesini beraberinde getirir. Bu çalışmada sosyal bilgiler öğretmenliği 1. sınıf öğrencilerinin ‘100. Yılda Çanakkale’ kavramına ilişkin görüşlerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2014-2015 öğretim yılında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 1. sınıfta okuyan 33 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada nitel araştırma metodolojisi benimsenmiş olup, olgu bilim deseninde yürütülmüştür. Veri toplama aracı araştırmacılar tarafından geliştirilen ve uzman görüşü alınan 6 sorudan oluşan açık uçlu soru formudur. Elde edilen veriler içerik analiz yöntemiyle incelenmiş, verilen cevaplar doğrultusunda kodlar oluşturulmuştur, oluşan kodlar ilişkilendirilerek, öğrencilerin görüşleri yorumlanmıştır. Sonuç olarak araştırmaya katılan öğrencilerin ‘100. Yılda Çanakkale’ kavramı ile milli birlik ve beraberlik, vatanseverlik, bağımsızlık, barış gibi değerlerle ilgi kurmaları son derece önemlidir.

Keywords
Sosyal Bilgiler, Öğretmen Adayları, 100. Yılda Çanakkale, Öğrenci Görüşleri

Abstract
Canakkale Wars that started by the insistence of English, as the Ministry of Navy Winston Churchill as the leading, during the 1st World War in February, 1915, lasted for nearly 10 months until the withdrawal of Allied Powers from the Dardanelles as being overwhelmed by the Turkish soldiers in January, 2016 is one of the milestones of Turkish history. Understanding, meaning and feeling the spirit of Canakkale after 100 years from the war has been more remarkable rather than the resting years. The concepts as one of the most important factors of the constructivist approach are significant in terms of explaining the events, cases and factors and concretizing the thought. Concepts provide similar objects, people, events, ideas and processes to distinguish from each other, and help establishing relationships between the other groups, cases, events, ideas and processes, as well. Constructing these concepts and phenomena and events related to these concepts in mind on time and efficiently causes overcoming of several problems. In this study, it was aimed to reveal the views of social sciences teaching 1st grade students related to the concept of “Çanakkale in its 100th Anniversary.” The study sample included 33 students studying at the 1st grade of Haci Bektas Veli University, Faculty of Education, Social Sciences Teaching department in 2014-2015 academic year. In the research, qualitative research methodology was adapted, and the research was carried out in phenomenology design. The data collection tool was an open-ended questionnaire form including 6 questions developed by the researchers and prepared asking the views of the specialists. Obtained data were analyzed using the content analysis method, and codes were created in accordance with the given answers. The created codes were correlated, and views of the students were interpreted. In conclusion, students’ establishing interest upon the values such as national unity and solidarity, patriotism, independence and peace related to the concept of “Canakkale in its 100th Anniversary was remarkable.

Keywords
Social Sciences Teacher, Canakkale in its 100th Anniversary, Student Views