ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İLE ANNE-BABALARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN TARAFLAR AÇISINDAN İNCELENMESİ: NİTEL BİR ANALİZ

THE ANALYSIS OF THE RELATIONSHIP BETWEEN UNIVERSITY STUDENTS AND PARENTS IN TERMS OF PARTIES: A QUANTITIVE ANALYSIS

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İLE ANNE-BABALARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN TARAFLAR AÇISINDAN İNCELENMESİ: NİTEL BİR ANALİZ

 
Author : Nuran TUNCER  , Ayşe Belgin AKSOY  
Type :
Printing Year : 8
Number : 26
Page : 176-202
DOI Number: :
Cite : Nuran TUNCER , Ayşe Belgin AKSOY, (8). ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İLE ANNE-BABALARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN TARAFLAR AÇISINDAN İNCELENMESİ: NİTEL BİR ANALİZ. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 26, p. 176-202. Doi: .
    


Summary
Gençlerin anne-babasıyla olan etkileşiminin niteliği her iki taraf açısından da önem arz etmektedir. Anne-baba ve çocuk arasında kurulan bu etkileşimin sağlam temellere oturması iletişim sürecinin niteliğine ve karşılıklı beklentilere göre değişmektedir. Özellikle aileler ve gençler bu süreci, sonuçlarını, olumlu yönlerini ve zorluklarını çocuklarıyla beraber yaşamaktadırlar. Bu nedenle bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin ve anne-babalarının birbirleriyle olan ilişkilerinin kendi bakış açılarından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada temel nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve 15’i üniversite öğrencisi ve onların anne-babaları olmak üzere toplam 45 kişi ile görüşme yapılmıştır. Veri analizleri sonucunda, Çocuklar ve anne babaların birbirinden beklentileri, karşılıklı iletişim kurmanın kolay olduğu durumlar. Karşılıklı iletişim kurmanın zor olduğu durumlar, gençler tarafından anne-babanın örnek alınan ve eleştirilen davranışları ve kuşaklar arası farklar hakkındaki ana-baba görüşleri olmak üzere beş ana tema belirlenmiştir. Ayrıca, araştırma sonucunda anne-babalar ve çocukların beklentileri arasında farklılıklar olduğu ancak iletişim kurmanın zor olduğu durumların genellikle benzerlikler içerdiği belirlenmiştir.
debates on abortion site nyc abortion clinics


Keywords
Aile, iletişim, anne-baba ergen ilişkileri

Abstract
The quality of the interaction between the young and their parents is significant in terms of both sides. Building this relationship on a solid ground changes depending on the quality of communication process and on mutual expectations. In particular, parents and the young experince this process and its consequences, positive sides and challenges all together. Therefore, in this study, it is aimed to analyze the relationship between the university students and their parents from the viewpoint of these young people. In the study, basic qualitative research method has been used and 45 people in total, 15 are university students and the rest is their parents, have been interviewed. As a result of the data analysis, five main themes have been determined: The expectations of parents and children from each other, the cases in which mutual communication is easy, the cases in which mutual communication is hard, the parents’ behaviours which are taken example or criticized by the young and parents’ views regarding the generation gap. Moreover, at the end of the study, it has been found that the expectations of parents and children show differences while the cases in which communicating reciprocally is hard show similarities.

Keywords
family, communication, parents and adolescent relationships