ÇOK ŞİDDETLİ EROZYON PROBLEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK PİLOT BİR ÇALIŞMA

A PILOT STUDY OF VERY SEVERE EROSION PROBLEM EVALUATING

ÇOK ŞİDDETLİ EROZYON PROBLEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK PİLOT BİR ÇALIŞMA

 
Author : Emre ÖZŞAHİN    
Type :
Printing Year : 7
Number : 22
Page : 100-119
DOI Number: :
Cite : Emre ÖZŞAHİN , (7). ÇOK ŞİDDETLİ EROZYON PROBLEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK PİLOT BİR ÇALIŞMA. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 22, p. 100-119. Doi: .
    


Summary
Bu çalışmada Ganos Dağı’nın kuzeydoğu kesiminde yer alan Kavakdere Havzasında görülen güncel bir erozyon probleminin tespitine ve önlenmesine yönelik bulguların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Temellerinin 2009 yılında atılmaya başlandığı bu çalışmanın yapılmasındaki zaruret, ilgili alanda erozyonun engellenmesi için herhangi bir önlemin alınmaması ve bu karşın havzanın aşağı mecrasına da Naipköy barajının inşa edilmesidir. Planlamalara göre 2015 yılı içerisinde tamamlanacak olan bu baraj, Tekirdağ şehrinin içme suyunu karşılaması bakımından oldukça önemlidir. Baraj havzasının su bölümüne yakın kesimindeki şiddetli erozyon probleminin çözümlenememesi durumunda Naipköy barajının ömrü öngörülenin aksine daha kısa olacak ve rezervuar alanı çok yakın bir zaman diliminde dolacaktır. Ayrıca çalışmadan elde edilen bulgular kamuoyuyla paylaşılacağı için önem taşımaktadır. Çalışmanın hazırlık safhasında literatür taraması yapılmış ve CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) destekli olarak sahanın tematik haritaları hazırlanmıştır. Araştırmanın gözlem safhasında ise arazi çalışmaları yapılarak yersel veriler toplanmış, alandaki çiftlik işletmecisiyle mülakat yapılmıştır. Tahminen 2004 yılında başladığı düşünülen erozyonun yaklaşık 11 yıllık (2004-2015) sürede 6000 tonluk toprak kaybına sebep olduğu tespit edilmiştir. Bu alanda erozyon doğal bir süreç olarak ortaya çıkmış olsa da insanın yaptığı bazı olumsuz faaliyetler neticesinde hızlandırılmış erozyon şekline dönüşmüştür. Bu nedenle erozyonun temel nedeni insandır. Bu makale sorunun bilimsel platforma taşınması amacıyla kaleme alınmıştır.

Keywords
Çok şiddetli erozyon; Kavakdere havzası

Abstract
In the present study, it is aimed to explain the findings about determining and preventing the current and very severe erosion problem seen in the Kavakdere Basin in the northwest of the Ganos Mount. The present study, the foundation of which began to be laid in 2009, is considerably important because no measure has been taken so far to prevent the erosion in the area, and also construction works have been launched in the lower course of the basin for Naipköy Dam. Expected to be finished in 2015 according to the plan, this dam is very crucial as it is to supply the drinking water in Tekirdağ province. In the event that the severe erosion problem in the dam basin near the section holding the water is not overcome, the lifespan of Naipköy Dam will be shorter than expected, and the reservoir area will fill up in a very little time. In the preparation phase of the study, the literature was reviewed, and thematic maps of the area were drawn out through the GIS (Geographic Information System). In the observation phase of the study, local data were collected through field works, and the farm operator in the field was interviewed. Lastly, it was determined that the erosion, which is considered to have started around 2004, caused 6000 tons of soil loss in approximately 11 years (2004 to 2015). Though erosion occurred in this site as a natural process, it turned into an accelerated one as a result of some unconscious human activity. Thus, the main cause of erosion is human factor. To This paper was written to carry this issue to a scientific platform.

Keywords
Very severe erosion; Kavakdere basin