ÖZERK İŞLEVSELLİK İNDEKSİ’NİN TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİĞİ VE GÜVENİRLİĞİ

THE VALIDITY AND RELIABILITY OF TURKISH VERSION OF THE INDEX OF AUTONOMOUS FUNCTIONING

ÖZERK İŞLEVSELLİK İNDEKSİ’NİN TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİĞİ VE GÜVENİRLİĞİ

 
Author : İbrahim DEMİRCİ  , Ahmet Akın, Ümran AKIN, Kafiye ERTÜRK  
Type :
Printing Year : 7
Number : 22
Page : 327-336
DOI Number: :
Cite : İbrahim DEMİRCİ , Ahmet Akın, Ümran AKIN, Kafiye ERTÜRK, (7). ÖZERK İŞLEVSELLİK İNDEKSİ’NİN TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİĞİ VE GÜVENİRLİĞİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 22, p. 327-336. Doi: .
    


Summary
Bu çalışmanın amacı Özerk İşlevsellik İndeksi’nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğini incelemektedir. Araştırmanın çalışma grubu 171 öğretmenden oluşmaktadır. Özerk İşlevsellik İndeksi’nin yapı geçerliğini incelemek için uygulanan doğrulayıcı faktör analizi sonucunda üç boyutlu modelin (öz-tutarlılık, dışsal etkiye duyarlılık ve ilgi) uyum değerlerinin yeterli olduğu görülmüştür (x²= 154,55, sd= 84, RMSEA= .070, CFI= .91, IFI= .91, RFI= .79, RMR= .073 ve SRMR= .082). Ölçeğin faktör yükleri .36 ile .86 arasında değişmektedir. Özerk İşlevsellik İndeksi’nin iç tutarlılık güvenirlik katsayıları üç alt boyut için sırasıyla .79, .76, .83 ve ölçeğin bütünü için .72 olarak bulunmuştur. Ölçekteki maddelerin düzeltilmiş madde toplam test korelasyonları .42 ile .70 arasında değişmektedir. Araştırmanın sonuçları Özerk İşlevsellik İndeksi’nin Türkçe formunun bilimsel araştırmalarda kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.

Keywords
Özerk işlevsellik, doğrulayıcı faktör analizi, geçerlik, güvenirlik

Abstract
The aim of this study is to investigate the validity and reliability of Turkish version of the Index of Autonomous Functioning. The sample of this study consisted of 171 teacher. The results of CFA demonstrated that the three-dimensional model (authorship/self-congruence, interest-taking, and low susceptibility to control) was well fit (x²= 154,55, df= 84, RMSEA= .070, CFI= .91, IFI= .91, RFI= .79, RMR= .073, and SRMR= .082). Factor loadings ranged from .36 to .86. The internal consistency reliability coefficients of the subscales were .79, .76, .83 respectively and .72 for overall scale. The corrected item-total correlations ranged between .42 and .70. Overall findings demonstrated that Turkish version of the Index of Autonomous Functioning can be used as a valid and reliable instrument.
debates on abortion site nyc abortion clinics
debates on abortion site nyc abortion clinics


Keywords
autonomous functioning, confirmatory factor analysis, validity, reliability