EVALUATİON OF THE EFFECT OF TOTAL QUALİTY MANAGEMENT PRACTİCES ON COMPETİTİVENESS IN TERMS OF TOURISM SECTOR

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARININ REKABET GÜCÜNE ETKİSİNİN TURİZM SEKTÖRÜ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

EVALUATİON OF THE EFFECT OF TOTAL QUALİTY MANAGEMENT PRACTİCES ON COMPETİTİVENESS IN TERMS OF TOURISM SECTOR

 
Author : Esin Benhür Aktürk  ELÇİN YAVUZ  
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Esin Benhür Aktürk ELÇİN YAVUZ, (). EVALUATİON OF THE EFFECT OF TOTAL QUALİTY MANAGEMENT PRACTİCES ON COMPETİTİVENESS IN TERMS OF TOURISM SECTOR. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
This study was carried out to determine whether the total quality management practices have an effect on the competitiveness in the tourism sector, and if so, to what extent. In the study, the dependent variable is competitiveness and the independent variable is total quality management practices. With the industrial revolution in our world, rapidly developing technologies have shortened the distances and enlarged the sectoral market. While the competitive environments in these big markets are more intense, the sector that is most affected by these intense competition environments is the service sectors. Tourism, which is the sector with the largest value ratio of the service sector, is also affected by this intense competition. The biggest reason for the harsh competitive environment in terms of the tourism sector is seen as the rapid change in the demands and satisfactions of the customers. For this reason, quality must be kept at a high level in order to provide competitive advantage. The fact that the product produced in the tourism sector is at the employee's initiative causes quality deterioration. In accordance with the principle of sharing responsibility for quality, which is one of the foundations of total quality management, continuous improvements are made, reducing the margin of error and ensuring the quality and continuity. This success provides a linear competitive advantage. In the study, the first part was started with information about the tourism sector, and then the concepts of total quality management and competitiveness were mentioned.When the survey data was examined, it was concluded that the total quality management practices in the tourism sector affect the competitiveness.

Keywords
Total Quality Management, Competition Power, Tourism Industry.

Abstract
Bu çalışma toplam kalite yönetimi uygulamalarının turizm sektöründeki rekabet gücüne olan etkisinin olup olmadığını ve eğer etkisi varsa ne derece olduğunu tespit etmek amacı ile yapılmıştır. Çalışmada bağımlı değişken rekabet gücü olup bağımsız değişken ise toplam kalite yönetimi uygulamalarıdır. Dünyamızda sanayi devrimi ile birlikte hızla gelişen teknolojiler mesafeleri kısaltarak sektörel pazarı büyütmüştür. Bu büyük pazarlardaki rekabet ortamları daha yoğun geçmekte olurken, bu yoğun rekabet ortamlarından en fazla etkilenen sektör ise hizmet sektörleri olmaktadır. Hizmet sektörünün değer oranı en büyük sektörü olan turizm de bu yoğun rekabetten etkilenmektedir. Turizm sektörü açısından rekabet ortamının sert yaşanmasının en büyük sebebi olarak müşterin talep ve tatminlerinin hızlı değişime uğraması olarak görülür. Bu sebepten dolayı rekabet üstünlüğü sağlamak için kalite sürekli yüksek tutulmak zorundadır. Turizm sektöründe üretilen ürün çalışan insiyatifinde olması kalite bozulmalarına neden olur. Toplam kalite yönetiminin temellerinden biri olan kalite sorumluğunun paylaşılması prensibi gereği sürekli iyileştirmeler yapılarak hata payları düşürülür ve kaliteye ulaşım ve sürekliliği sağlanır. Bu başarı doğrusal yönde rekabet avantajı sağlamaktadır. Çalışmada turizm sektörü hakkında bilgilerle birinci bölüme başlanılmış, devamında ise toplam kalite yönetimi ve rekabet gücü olgularından bahsedilmiştir. Yapılan anket verileri incelendiğinde turizm sektöründe toplam kalite yönetimi uygulamalarının rekabet gücünü etkilediği sonucuna varılmıştır.

Keywords
Toplam Kalite Yönetimi, Rekabet Gücü, Turizm Sektörü.