EXPLORING COMBAT ATHLETES' MENTAL TOUGHNESS BY THEIR DEMOGRAPHICS

MÜCADELE SPORCULARININ ZİHİNSEL DAYANIKLILIKLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

EXPLORING COMBAT ATHLETES' MENTAL TOUGHNESS BY THEIR DEMOGRAPHICS

 
Author : Ülfet ERBAŞ    
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Ülfet ERBAŞ , (). EXPLORING COMBAT ATHLETES' MENTAL TOUGHNESS BY THEIR DEMOGRAPHICS. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
The present study attempted to explore the mental toughness of combat athletes by their demographic characteristics. The sample was composed of 207 (93 females, 114 males) elite athletes engaging in taekwondo, karate, and kickboxing. The data were collected using a demographic information form and the Sports Mental Toughness Questionnaire (SMTQ), created by Sheard et al. (2009) and adapted into Turkish by Altıntaş (2015). Independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were utilized to analyze the data. Moreover, the Scheffe test was used to perform multiple comparisons of the significant differences. The findings demonstrated that the male taekwondo athletes scored significantly higher on the SMTQ (both on the total score and subscales), while it was the case for the male karate athletes on the confidence subscale. Yet, there were no significant differences between the SMTQ scores of the kickboxing athletes by gender. Besides, the results revealed significant differences between the SMTQ scores of the participants in favor of those aged 23-26 years. It was also found that taekwondo athletes significantly differed from their counterparts competing in kickboxing and karate on the SMTQ (both on the total score and subscales). Those with a high-income level scored significantly higher on the SMTQ (both on the total score and subscales) than the participants with middle- and low-income levels. Moreover, it was documented that the more seniority the participants had, the higher scores they obtained on the SMTQ. Finally, those participating in training 4 or more days a week had significantly higher scores on the constancy and control subscales than those having training 3 days a week, while it was the case between the participants having training 2 days a week and those with 1-day training per week on the SMTQ total score. Overall, it was concluded that gender, age, sports branch, income level, seniority, and training frequency were the variables affecting the mental toughness of the participants.

Keywords
Combat sports, mental toughness, performance.

Abstract
Bu çalışmanın amacı, mücadele sporcularının zihinsel dayanıklılıklarının birbirleri ile karşılaştırılarak bazı değişkenler açısından incelenmesidir. Çalışma grubunu; taekwondo, karate ve kick boks branşlarında yarışmalara katılan 207 (93 kadın, 114 erkek) elit sporcular oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Sheard ve arkadaşları (2009) tarafından geliştirilen, Türkçe uyarlama çalışması Altıntaş (2015) tarafından uyarlaması yapılmış “Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri” (SZDE) ve “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistiksel yöntem olarak; betimsel istatistik, bağımsız gruplar için t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova) ve gruplar arası farklılığı ortaya koymak için Scheffe testi kullanılmıştır. Zihinsel dayanıklılık alt boyutları cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde Taekwondocuların zihinsel dayanıklılık puanları, “SZDE” ölçeği genel ortalaması, Güven ve Kontrol ve Devamlılık alt boyut puanlarında ve Karatecilerin Güven Alt boyutlarında erkekler lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiş olup, Kick bokscularda kadın ve erkek sporcular arasında zihinsel dayanıklılık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Yaş değişkenine bakıldığında; 23-26 yaş arasındaki sporcuların ile 15-18 yaş ve 19-22 yaş aralığındaki sporcuların “Zihinsel Dayanıklılık Düzeyleri” 23-26 Yaş aralığındaki sporcular lehine anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Branş değişkenine göre Taekvondo branşı ile Kick boks ve Karate branşlarına ölçek genel ortalaması ve güven, kontrol ve devamlılık alt boyutlarında anlamlı bir farklılık belirlenmiştir. Ekonomik durumu iyi olan sporcular ile orta ve düşük seviyede olan sporculara oranla Zihinsel dayanıklılık ölçek ve alt boyut puanlarında anlamlı seviyede bir fark olduğu görülmüştür. Spor yapma yılı değişkenine baktığımızda; spor yapma yılı arttıkça zihinsel dayanıklılık ölçek genel ortalaması ve alt boyut puanlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Haftalık antrenman sayısı 4 ve daha fazla olanların haftada 3 gün yapanlara oranla devamlılık ve kontrol alt boyutlarında, haftada 2 gün yapanların ise 1 gün yapanlara göre ölçek genel puanında istatistiksel olarak anlamlı bir fark belirlenmiştir. Araştırma sonucunda; katılımcıların zihinsel dayanıklılık seviyelerinde cinsiyet, yaş, spor branşı, ekonomik seviye, spor yapma yılı ve haftalık antrenman düzeyinin etkili olduğu tespit edilmiştir.

Keywords
Mücadele Sporları, zihinsel dayanıklılık, performans