ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK SERMAYE, ÖRGÜTSEL SESSİZLİK VE ÖRGÜTSEL YABANCILAŞMA DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

EXAMINATION OF TEACHERS' PSYCHOLOGICAL CAPITAL, ORGANIZATIONAL SILENCE AND ORGANIZATIONAL ALIENATION LEVELS

ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK SERMAYE, ÖRGÜTSEL SESSİZLİK VE ÖRGÜTSEL YABANCILAŞMA DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

 
Author : Uğur Çetinkaya  , Mehmet KOÇYİĞİT  
Type :
Printing Year : 2021
Number : 46
Page : 1011-1040
DOI Number: :
Cite : Uğur Çetinkaya , Mehmet KOÇYİĞİT, (2021). ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK SERMAYE, ÖRGÜTSEL SESSİZLİK VE ÖRGÜTSEL YABANCILAŞMA DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 46, p. 1011-1040. Doi: 10.35826/ijoess.3030.
    


Summary

Bu araştırma, öğretmenlerin psikolojik sermaye, örgütsel sessizlik ve örgütsel yabancılaşma düzeylerini belirlemek, bu düzeylerin çeşitli değişkenler açısından durumunu incelemek ve aralarındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma nicel, betimsel bir araştırmadır ve tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Afyonkarahisar ili Sandıklı ilçe merkezinde görev yapan 514 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada küme örnekleme yöntemi kullanılarak veriler toplanmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin psikolojik sermaye düzeylerine ilişkin en yüksek ortalama öz yeterlilik, en düşük ortalama iyimserlik boyutunda; örgütsel sessizlik düzeylerine ilişkin verdikleri yanıtlara göre en yüksek ortalama örgüt yararına sessizlik, en düşük ortalama fırsatçı sessizlik boyutunda; örgütsel yabancılaşma düzeylerine ilişkin verdikleri yanıtlara göre ise en yüksek ortalama okula yabancılaşma, en düşük ortalama da anlamsızlık boyutunda tespit edilmiştir. Öğretmenlerin psikolojik sermayeleri mesleki kıdem, iş dışında vakit geçirilen hobi ve okul türü değişkenlerine göre; örgütsel sessizlik düzeyleri cinsiyet, iş dışında vakit geçirilen hobi ve idari görev değişkenlerine göre; örgütsel yabancılaşma düzeyleri ise okul türü, eğitim durumu ve idari görev değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Ayrıca öğretmenlerin psikolojik sermayeleri ile örgütsel sessizlik ve örgütsel yabancılaşma düzeyleri arasında negatif yönde ve anlamlı bir ilişki; örgütsel sessizlik düzeyleri ile örgütsel yabancılaşma düzeyleri arasında ise pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Araştırma sonuçları ilgili literatür dikkate alınarak tartışılmış ve bazı öneriler sunulmuştur.



Keywords

Öğretmen, psikolojik sermaye, örgütsel sessizlik, örgütsel yabancılaşma



Abstract

The purpose of this research is to determine the psychological capital, organizational silence and organizational alienation levels of teachers and to examine these levels in terms of various variables and to reveal the relationship between them. The research is a quantitative, descriptive one and a survey method was used. The study population of the research consists of 514 teachers working in the district center of Sandıklı, Afyonkarahisar in the 2020-2021 academic year. The data were collected using cluster sampling method. As a result of the research, according to the answers given by the teachers concerning the psychological capital levels, the highest mean was in the self-efficacy and the lowest mean was in optimism dimension. According to the answers given about the organizational silence levels, the highest mean of organizational silence is in the dimension of opportunistic silence. About the organizational alienation levels, the highest mean was in alienation from school and the lowest mean was in meaninglessness dimension. Psychological capital of teachers according to professional seniority, hobby and school type variables; organizational silence levels according to gender, hobby and administrative duty variables; organizational alienation levels according to school type, educational status and administrative duty variables show significant differences. In addition, there is a negative and significant relationship between teachers' psychological capital and organizational silence and organizational alienation levels. A positive and significant relationship was found between teachers' organizational silence and organizational alienation levels. The results of the research were discussed considering the relevant literature and some recommendations were presented.  



Keywords

Teachers, psychological capital, organizational silence, organizational alienation