RUBENS’ İN MİTOLOJİ KONULU ESERLERİNİN İKONOLOJİ YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ

RUBENS’ İN MİTOLOJİ KONULU ESERLERİNİN İKONOLOJİ YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ?

RUBENS’ İN MİTOLOJİ KONULU ESERLERİNİN İKONOLOJİ YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ

 
Author : Serpil YAYMAN ATASEVEN    
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Serpil YAYMAN ATASEVEN , (). RUBENS’ İN MİTOLOJİ KONULU ESERLERİNİN İKONOLOJİ YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
The Flemish artist Peter Paul Rubens was born in 1577 and he died in Anvers in 1640. He is known as one of the pioneer artists in the Baroque style. Rubens was a sophisticated artist who was successful in various fields such as an artist, a designer, an art collector and a diplomat. In the 1600s, he was interested in both classic art and new art arisen in Rome. He examined that period’s contemporary artists such as Michelangelo and Caravaggio. He carried on some works from Tiziano and Veronese when he was in Madrid. Rubens became a pioneer with his large sized paintings rather than the Dutch artists’ small sized paintings. He applied vivid and rich colours to his paintings and also added a strong dynamism to the crowded figures by giving different poses. Rubens obtained a vivid image by painting people’s bodies and faces in a realistic skin colour. The people in his paintings are stalwart, enormous and muscled. In his paintings, he usually dealt with religious, non religious and mythological subjects such as ceremonies, feasts, meetings and encounters. His mythological paintings are especially large sized. The depiction of the figures in accordance with their vivid and real nature gives a different effect to the mythological subjects that he dealt with. The artist’s mythology themed paintings indicate the characteristics of the 17th century Baroque painting art with their non-symmetrical compositional setup, lively and dynamic postures. This study focuses on Rubens’s mythological paintings named ‘the Battle of the Amazons’, ‘the Rape of the Daughters of Leucippus’, ‘Mars and Rhea Silvia’, ‘Allegory on the Blessings of Peace’ (Minerva Protects Pax from Mars)’ and ‘the Judgment of Paris’ by using the iconological method of the art historian Erwin Panofsky.

Keywords
Rubens, Mythology, Baroque, Figure, Iconology

Abstract
Flaman ressam Peter Paul Rubens 1577’de Siegen’de doğmuş ve 1640 yılında Anvers’de ölmüştür. Barok tarzın öncü sanatçılarından biri olarak bilinmektedir. Rubens, ressam, tasarımcı, sanat koleksiyoncusu ve diplomat olarak çeşitli alanlarda başarılı olan çok yönlü bir sanatçıdır. 1600’lü yıllarda Roma’da bulunmuş hem klasik sanata hem de burada oluşan yeni sanata ilgi duymuştur. Michelangelo ve Caravaggio gibi dönemin çağdaş ressamlarını incelemiştir. Madrid’de bulunduğu dönemde ise Tiziano ve Veronese’dan çalışmalar yapmıştır. Felemenk ressamlarının küçük boyutlu resimleri yerine, Rubens büyük boy resimleri ile yeni bir geleneğin öncüsü olmuştur. Resimlerinde parlak ve canlı renkler kullanmış, kalabalık figürlere değişik pozlar vererek güçlü bir dinamizm katmıştır. Rubens, insanların vücut ve yüzlerini gerçeğe yakın ten rengine boyayarak canlı bir görüntü elde etmiştir. Resimlerindeki insanlar sağlam yapılı, iri ve kaslıdır. Resimlerinde genellikle törenler, şölenler, tanışma, karşılaşma gibi dini, dini olmayan ve mitolojik konuları işlemiştir. Özellikle mitoloji konulu resimleri büyük boyutludur. Figürlerin canlı ve gerçek doğasına uygun olarak resmedilmesi işlediği mitolojik konulara ayrı bir etki vermiştir. Sanatçının mitoloji konulu tabloları, simetrik olmayan kompozisyon kurgusu, figürlerdeki canlı ve hareketli duruşları ile 17. yüzyılın Barok tarzı resim sanatının özelliklerini göstermektedir. Bu çalışmada; Rubens’in ‘Amazonların Savaşı’, ‘Leucippus’un Kızlarının Kaçırılması’,’ Mars ve Rhea Silvia’, ‘Barışın Yararlılıkları Alegorisi’ ve ‘Paris’in Yargısı’ adlı mitolojik konulu resimleri seçilerek sanat tarihçi Erwin Panofsky’nin ikonoloji yöntemi kullanılarak incelenecektir.

Keywords
Rubens, Mitoloji, Barok, Figür, İkonoloji