BEYİN GÖÇÜNDEN BEYİN DOLAŞIMINA: BÖLGESEL KALKINMADA BEYİN GÜCÜ

FROM BRAIN IMMIGRATION TO BRAIN CIRCULATION: BRAIN POWER IN REGIONAL DEVELOPMENT

BEYİN GÖÇÜNDEN BEYİN DOLAŞIMINA: BÖLGESEL KALKINMADA BEYİN GÜCÜ

 
Author : Celal İNCE    
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : Celal İNCE , (). BEYİN GÖÇÜNDEN BEYİN DOLAŞIMINA: BÖLGESEL KALKINMADA BEYİN GÜCÜ. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
Bu çalışmada beyin göçü, beyin dolaşımı ve kalkınma olguları arasındaki ilişkiler çeşitli örneklemler üzerinden teorik olarak analiz edilmeye çalışılmaktadır. Refah düzeyi düşük toplumların temel problemlerinden biri beşerî sermaye düzeyi yüksek bireylerin birçok nedenden dolayı refah düzeyi yüksek ülkelere göç etmesidir. Bu göç biçimi kaynak ülkelere birtakım faydalar sağlasa da hedef ülkelerin daha da gelişmesine neden olmakta ve esas katkıyı onlara sunmaktadır. Beyin göçü ile ülkeler arasındaki kalkınma farkı giderek daha da derinleşmektedir. Bu bağlamda kaynak ülkenin kalkınması ile beyin göçü arasında çoğu zaman doğrusal bir ilişki kurulamamaktadır. Ancak beyin göçü hala yaygın olsa da sınırların aşınması ve kaynak ülkenin geliştirmiş olduğu politikalar çerçevesinde beyin göçü yerine beyin dolaşımı olgusu tartışılır hale gelmekte ve beyin göçü ile kıyaslandığında beyin dolaşımına yönelik daha iyimser bir bakış açısı bulunmaktadır. Beyin göçü, ülkeler arasındaki farkın büyümesine neden olurken beyin dolaşımı bu farkın minimize edilmesini sağlayabilmektedir. Geriye dönüşü teşvik eden nitelikli programlar hayata geçirildiğinde kaynak ülke açısından beyin dolaşımının faydaları daha çok ön plana çıkmaktadır. Ülkeler arasında beyin dolaşımına yönelik birçok program bulunmaktadır. Bu programların bir kısmı yüksek vasıflı işgücünün hareketliliğine yönelik iken bir kısmı ise yükseköğrenime yönelik öğrenci hareketliliğini kapsamaktadır. Bu konuda üniversiteler arası iş birliği beyin dolaşımının önemli bir bileşenini oluşturmaktadır. Bu hareketlilik aracılığıyla beşerî sermayesini yükselten bireyler ülkesinin kalkınmasına bir katkı sunmaktadır.

Keywords
Göç, kalkınma, beşerî sermaye, bilginin dolaşımı.

Abstract
In this study, the relationships between brain drain, brain circulation, and development phenomena are tried to be analyzed through various samples. One of the main problems of low-wealth societies is that individuals with high levels of human capital migrate to countries with high welfare for many reasons. Although this form of immigration provides some benefits to the source countries, it causes the further development of the target countries and provides the main contribution to them. The development gap between countries is getting deeper with the brain drain. In this context, most of the time, a linear relationship cannot be established between the development of the source country and the brain drain. However, although brain drain is still widespread, the phenomenon of brain circulation instead of brain drain becomes debatable within the framework of erosion of borders and the policies developed by the country of the origin country. There is a more optimistic perspective on brain circulation compared to brain drain. While brain drain causes the difference between countries to grow, brain circulation can ensure that this difference is minimized. When qualified programs that encourage return are put into practice, the benefits of brain circulation become more prominent for the country of origin. There are many programs for brain circulation across countries. While some of these programs are for the mobility of the highly skilled workforce, some of them cover students for higher education. Cooperation between universities in this regard is an important component of brain circulation.

Keywords
Migration, development, human capital, circulation of information.