İnovasyonun Sosyolojik Boyutları

Sociological Dimensions of İnnovation

İnovasyonun Sosyolojik Boyutları

 
Author : AYŞEGÜL DEMİR    
Type :
Printing Year :
Number :
Page :
DOI Number: :
Cite : AYŞEGÜL DEMİR , (). İnovasyonun Sosyolojik Boyutları. International Journal Of Eurasia Social Sciences, , p. . Doi: .
    


Summary
In this study, it is aimed to examine the sociological dimensions of innovation. Innovation has emerged as a result of the needs related to social, cultural and economic social conditions. This state of regeneration can be compared to the human body rebuilding itself at any moment. In addition to traditional cooperation models in financial, technological and social terms, innovation can be made possible by the realization of cooperation between talented individuals, institutions and organizations with different cultures and backgrounds. For this purpose, after the literature review on innovation, three different themes emerge. These themes are; Competitive lifestyle (social simulation), technology-oriented consumption habits (technological innovation) and quality-oriented economic relationships (quality innovation). The study emphasizes the correlation between these three themes and innovation. As a result, eight categories play a decisive role in innovation: impact, people and talent, partnership, co-placement centers, community identification, outreach and dissemination, management and governance, and business model, financial plan, and sustainability. Due to the interaction between themes defined as innovation and competitive lifestyle, technology-oriented consumption habits and quality-oriented economic relations, there is a dynamic network between people-oriented relationships and technology-oriented behavior and consumption patterns. While shaping this social network, every factor that innovation interacts with should be handled in a holistic manner.

Keywords
Innovation, Social Simulation, Technological İnnovation, Quality İnnovation

Abstract
Bu çalışmada inovasyonun sosyolojik boyutlarının incelenmesi amaçlanmaktadır. İnovasyon, sosyal, kültürel ve ekonomik sosyal koşullarla ilgili ihtiyaçların bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu yenilenme durumu, insan bedeninin her an kendini yeniden inşa etmesine benzetilebilir. Finansal, teknolojik ve sosyal anlamda geleneksel işbirliği modellerinin yanı sıra, farklı kültür ve geçmişlere sahip yetenekli kişiler, kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğinin gerçekleştirilmesi ile inovasyon mümkün hale getirilebilir. Bu amaçla inovasyonla ilgili literatür taramasından sonra üç farklı tema ortaya çıkmaktadır. Bu temalar; Rekabetçi yaşam tarzı (sosyal simülasyon), teknoloji odaklı tüketim alışkanlıkları (teknolojik inovasyon) ve kalite odaklı ekonomik ilişkiler (kaliteli inovasyon). Çalışmada, bu üç tema ile inovasyon arasındaki ilişkisellik vurgulanmaktadır. Sonuç olarak, etki, insanlar ve yetenek, ortaklık, ortak yerleştirme merkezleri, topluluk kimliği oluşturma, sosyal yardım ve yaygınlaştırma, yönetim ve yönetişim ve iş modeli, finansal plan ve sürdürülebilirlik olmak üzere sekiz kategori, inovasyonda belirleyici bir rol oynamaktadır. İnovasyon ve rekabetçi yaşam tarzı, teknoloji odaklı tüketim alışkanlıkları ve kalite odaklı ekonomik ilişkiler olarak tanımlanan temalar arasındaki etkileşim nedeniyle, insan odaklı ilişkiler ile teknoloji odaklı davranış ve tüketim kalıpları arasında dinamik bir ağ vardır. Bu sosyal ağı şekillendiren inovasyonun, etkileşimde bulunduğu her faktör açısından bütüncül bir şekilde ele alınması gerekmektedir.

Keywords
İnovasyon, Sosyal Simülasyon, Teknolojik İnovasyon, Kalite İnovasyonu