SEÇİM BİLDİRGELERİ: BORSA İSTANBUL’A ETKİSİ

ELECTION DECLARATIONS: EFFECTS ON BORSA İSTANBUL

SEÇİM BİLDİRGELERİ: BORSA İSTANBUL’A ETKİSİ

 
Author : Tolga ULUSOY  , Mehmet Yunus ÇELİK  
Type :
Printing Year : 2019
Number : 38
Page : 1189-1203
DOI Number: :
Cite : Tolga ULUSOY , Mehmet Yunus ÇELİK, (2019). SEÇİM BİLDİRGELERİ: BORSA İSTANBUL’A ETKİSİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 38, p. 1189-1203. Doi: 10.35826/ijoess.2598.
    


Summary
Concept of marketing has become important in political science as in every discipline of science. Political parties have gained a significant functional quality in planning the political marketing activities during electoral periods and mobilising the social and political fractions in regard to the implementation of these activities. Political marketing has become even more important in the political competition gaining momentum. Political parties have benefited from the political marketing to be able to respond to the requests of their voters in this competitive environment. This study primarily aimed to analyse how the electoral promises made by political parties using the strategic political marketing during electoral periods affected the voters and how this effect reflected on the stock exchange. The study also aimed to compare the before and after of electoral periods’ effects on the stock exchange to examine how it changed. The event analysis method was utilized in the study, and it was concluded that the electoral promises mutually had an effect on the BIST100 index despite a limited one.

Keywords
Political marketing, stock exchange, election declarations

Abstract
Pazarlama kavramı her bilim dalında önemli olduğu gibi siyaset biliminde de önemli hale gelmiştir. Siyasi partiler seçim dönemlerinde siyasal pazarlama etkinliklerinin planlanmasında ve bu etkinliklerin uygulanmasında toplumsal ve politik kesimleri hareketlendirme noktasında önemli bir fonksiyonel nitelik kazanmıştır. İvme kazanan siyasi rekabette siyaset pazarlamasının önemi daha da artmıştır. Siyasi partilerde bu rekabet ortamında seçmenlerinin isteklerine daha kolay cevap verebilme noktasında siyaset pazarlamasından faydalanmışlardır. Çalışmanın amaçlarından biri; siyasi partilerin seçim dönemlerinde uygulamış oldukları stratejik siyaset pazarlamasını kullanarak seçmenlere bulundukları seçim vaatlerinin seçmenler üzerinde nasıl bir etki bıraktığı ve bu etkinin sonucunda borsaya nasıl yansıdığını analiz etmektir. Çalışmanın bir diğer amacı da seçim dönemlerinin borsaya olan etkisinin öncesi ve sonrası kıyaslanarak nasıl bir değişim sergilediğini incelemektir. İnceleme yapılırken Olay Analizinden faydalanılmış ve ortak olarak seçim vaatlerinin BIST100 endeksine sınırlı da olsa etkide bulunduğu ortaya konmuştur.

Keywords
Siyasal Pazarlama, Borsa, Seçim Bilgirgeleri