VIEWPOINTS AND PERCEPTIONS OF PARENTS ABOUT THE CONCEPT OF 'GOOD CITIZEN', CITIZENSHIP EDUCATION IN FAMILY AND AT SCHOOL

‘İYİ VATANDAŞ’ KAVRAMI, AİLEDE VE OKULDA VATANDAŞLIK EĞİTİMİ HAKKINDA VELİLERİN GÖRÜŞLERİ VE ALGILARI

VIEWPOINTS AND PERCEPTIONS OF PARENTS ABOUT THE CONCEPT OF 'GOOD CITIZEN', CITIZENSHIP EDUCATION IN FAMILY AND AT SCHOOL

 
Author : İlker DERE  , Nurgül KIZILAY, Sevim ALKAYA  
Type :
Printing Year : 8
Number : 30
Page : 1974-1993
DOI Number: :
Cite : İlker DERE , Nurgül KIZILAY, Sevim ALKAYA, (8). VIEWPOINTS AND PERCEPTIONS OF PARENTS ABOUT THE CONCEPT OF 'GOOD CITIZEN', CITIZENSHIP EDUCATION IN FAMILY AND AT SCHOOL. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 30, p. 1974-1993. Doi: .
    


Summary
Raising a ‘good citizen’ is one of the most important purposes of states. Hence, schools are the most important institutions in citizenship education. Since citizenship education covers in-class and out-class activities, teachers have a crucial role in the success of education process. Citizenship education starts in families, so parents are also responsible for citizenship education. Since previous studies which were done other scholars mostly focused on opinions of teachers and students rather than parents, this study aimed to contribute parents’ opinion to the field. In this study, phenomenological research design was utilized, and also the data collected by semi-structured interview form. The working group consisted of the 16 parents of middle school students who are studying in provinces of Istanbul and Adiyaman in Turkey. These shown that student’s parents want to raise good citizens for both country and community. They also have emphasized that a ‘good citizen’ has good behaviors such as protecting public properties, obeying rules and laws, making good relationships with their families and other people, serving in the army, paying taxes and helping others. According to the parents, both teachers and parents have common responsibilities in raising of the children as good citizens. Based on these conclusions, it can be concluded that teachers and parents need to do more work together in the process of raising ‘good citizen’.

Keywords
Good citizen, Citizenship education, middle school, parents, teacher.

Abstract
İyi bir vatandaş yetiştirmek, devletlerin en önemli amaçlarından biridir. Bu nedenle, okullar vatandaşlık eğitiminde en önemli kurumlarıdır. Bu vatandaşlık eğitimi, sınıf içi ve sınıf dışı faaliyetleri kapsadığı için öğretmenler eğitim sürecinin başarısında çok önemli bir role sahiptir. Ancak vatandaşlık eğitiminin başladığı yer ailedir, bundan dolayı veliler de vatandaşlık eğitiminden sorumludur. ‘İyi vatandaş’ kavramını ele alan önceki çalışmalarda genellikle ebeveynlerden ziyade öğretmenlerin ve öğrencilerin görüşlerine odaklandığı için bu çalışma ebeveynlerin görüşleriyle alana katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Çalışmada fenomenolojik araştırma tasarımı kullanılmış ve yarı yapılandırılmış görüşme formuyla veriler toplanmıştır. Çalışma grubu, İstanbul ve Adıyaman illerinde okuyan 16 ortaokul öğrencisinin velisinden oluşmaktadır. Araştırmanın sonuçları, öğrenci velilerinin hem ülke hem de toplum için iyi vatandaşlar yetiştirmek istediğini göstermektedir. Ayrıca onlar, iyi bir vatandaşın kamu mallarını koruma, kurallara ve yasalara uyma, ailesi ve diğer insanlarla iyi ilişkiler kurma, askere gitme, vergi ödeme ve başkalarına yardım etme gibi iyi davranışlara ve niteliklere sahip olması gerektiğine vurgu yapmışlardır. Dahası, velilere göre hem öğretmenler hem de ebeveynler, 'iyi vatandaş' yetiştirme sürecinde ortak sorumluluğa sahiptir. Bu sonuçlara dayanarak, ‘iyi vatandaş’ yetiştirme sürecinde öğretmenlerin ve velilerin birlikte daha fazla çalışması gerektiği sonucuna varmak mümkündür.

Keywords
İyi vatandaş, vatandaşlık eğitimi, ortaokul, veli, öğretmen