GEOPARK POTENTIAL EVALUATION OF TINAZTEPE CAVE AND ITS SURROUNDING

TINAZTEPE MAĞARASI VE ÇEVRESİNİN JEOPARK POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

GEOPARK POTENTIAL EVALUATION OF TINAZTEPE CAVE AND ITS SURROUNDING

 
Author : Ali MEYDAN  , Recep Bozyiğit  
Type :
Printing Year : 8
Number : 29
Page : 1131-1151
DOI Number: :
Cite : Ali MEYDAN , Recep Bozyiğit, (8). GEOPARK POTENTIAL EVALUATION OF TINAZTEPE CAVE AND ITS SURROUNDING . International Journal Of Eurasia Social Sciences, 29, p. 1131-1151. Doi: .
    


Summary
There have been formations upon the earth’s crust that attract attention of people in terms of their features. Those formations are named as geosit or geopark geologically and geomorphologically and have been taken under protection. Those areas that have been taken under protection within the scope of natural heritage are geographical protected areas for both carrying out some scientific researches and socio-economic development. Every passing day, such protected areas have been discovered in our country and put into service of human. One of the areas that have that kind of potential is Tınaztepe Cave and its surrounding. Tınaztepe Cave and its surrounding takes place in 20 km southeast of Seydisehir (Konya) county town. The site contains formations that can be qualified as geologically-geomorphologically natural monuments within itself. Especially, it has the quality of open-air museum where both karstic erosion and accumulation features can be seen together. However, this open-air museum has been exposed to destruction for any reasons such as massing rubbish that come off because of the operation of bauxite ore deposit, Seydisehir-Antalya road extension work and inadequacy of protection precautions. In this study, it has been aimed to protect, publicize and offer Tınaztepe Cave and its surrounding to tourism analyzing the site in geopark criteria.

Keywords
Gidengelmez, Tınaztepe Cave, Karstic Features, Natural Monument.

Abstract
Yerkabuğu üzerinde, özellikleri açısından insanların dikkatini çeken oluşumlar bulunmaktadır. Bu oluşumlar, jeolojik ve jeomorfolojik açıdan jeosit ya da jeopark olarak adlandırılmakta ve koruma altına alınmaktadır. Doğal miras kapsamında koruma altına alınan bu alanlar, hem bilimsel çalışmaların yürütülmesi, hem de sosyo-ekonomik kalkınma için sınırları belirlenebilen coğrafi bir sit alanıdır. Ülkemizde her geçen gün bu sit alanları keşfedilmekte ve tüm insanlığın hizmetine sunulmaktadır. Bu potansiyeli taşıyan sahalardan birisi de Tınaztepe Mağarası ve çevresidir. Tınaztepe Mağarası ve çevresi, Seydişehir (Konya) ilçe merkezinin 20 km güneydoğusunda yer alır. Saha, jeolojik-jeomorfolojik açıdan doğal anıt olarak nitelendirilebilecek oluşumları bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle karstik aşınım ve birikim şekillerinin bir arada görülebileceği açık hava müzesi karakterindedir. Ancak bu açık hava müzesi, boksit maden yataklarının işletilmesi ile açığa çıkan molozların bu alanlara yığılması, Seydişehir-Antalya karayolunu genişletme çalışmaları, koruma tedbirlerinin yetersizliği gibi nedenlerle hızlı bir şekilde tahribata uğramaktadır. Bu çalışmada Tınaztepe Mağarası ve çevresi, jeopark kriterleri yönünden incelenerek; sahanın korunması, tanıtılması ve turizme kazandırılması amaçlanmıştır.

Keywords
Gidengelmez, Tınaztepe Mağarası, Karstik şekiller, Doğal Anıt, Jeopark