INVESTIGATING THE EFFECTS OF TEACHER CANDIDATES' EXPECTATIONLESSNESS AND EXPECTATION LEVELS ON EMOTİONAL INTELLIGENCE

ÖĞRETMEN ADAYLARININ YILMAZLIK VE GELECEĞE YÖNELİK UMUT DÜZEYLERİNİN DUYGUSAL ZEKAYA OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ

INVESTIGATING THE EFFECTS OF TEACHER CANDIDATES' EXPECTATIONLESSNESS AND EXPECTATION LEVELS ON EMOTİONAL INTELLIGENCE

 
Author : Miray ÖZÖZEN DANACI  , Özge PINARCIK  
Type :
Printing Year : 8
Number : 29
Page : 1054-1070
DOI Number: :
Cite : Miray ÖZÖZEN DANACI , Özge PINARCIK, (8). INVESTIGATING THE EFFECTS OF TEACHER CANDIDATES' EXPECTATIONLESSNESS AND EXPECTATION LEVELS ON EMOTİONAL INTELLIGENCE. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 29, p. 1054-1070. Doi: .
    


Summary
Emotional intelligence can be regarded as more important than IQ because emotional intelligence individuals have to be self-fulfilling and have balanced character. The levels of expectation and resilience of individuals can change by exhibiting a structure that is sensitive to variables when the individual is confronted with obstruction to reaching a goal. The problem of this research is how the emotional intelligence abilities can affect the expectationlessness and irreversibility levels that can affect the ways in which the prospective teachers, who play an important role in education, meet or cope with the problems they encounter. The students' study group constitutes a total of 213 teacher candidates, 166 female and 47 male students studying at Düzce University Faculty of Education Preschool Teaching Department. The 'Emotional Intelligence Scale', developed by Petrides & Furnham (2000, 2001), Snyder (2000), was developed by the researchers in order to evaluate the emotional intelligence, expectations and resilience levels of the students with 'Personal Information Form' 'Expectation Scale' developed by Yilmaz et al. (1991) and 'Yilmazlık Scale' developed by Gürgan (2006) were used. The research shows that the teacher candidates' emotional intelligence has a full effect on their expectationlessness and expectationlessness levels. At this point, it would be appropriate to apply treatment procedures to strengthen emotional intelligence of individuals who are especially exposed to psychologically depressing and shaky situations, in order to strengthen their expectationlessness, resilience and non-repudiation skills.

Keywords
Teacher, emotional intelligence, expectation, irresponsibility.

Abstract
Duygusal zekâsı yüksek bireylerin, yaşamlarında kendilerini gerçekleştiren ve dengeli karakter sahibi olmaları sebebiyle de duygusal zeka, IQ’dan daha önemli olarak kabul edilebilmektedir. Bireylerin umut ve yılmazlık düzeyleri ise, bireyin bir hedefe ulaşmada engellenme ile karşılaştığı durumlarda değişkenlere duyarlılık gösteren bir yapı sergileyerek değişebilmektedir. O halde eğitimde önemli rol üstlenen öğretmen adaylarının karşılaştıkları ya da karşılaşacakları sorunlarla başa çıkma mekanizmalarını etkileyebilecek olan umut ve yılmazlık düzeyleri üzerinde duygusal zeka yeteneklerinin ne şekilde etkili olabileceği bu araştırmanın problemini oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışmanın grubunu Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’nde öğrenim gören 166 kız ve 47 erkek olmak üzere toplam 213 öğretmen adayı oluşturmaktadır. İlişkisel tarama modeli ile yürütülen çalışmada, veri toplama araçları olarak araştırmacılar tarafından oluşturulan ‘Kişisel Bilgi Formu’ ile öğrencilerin duygusal zeka, umut ve yılmazlık düzeylerine ilişkin değerlendirmelerin yapılabilmesi amacıyla Petrides & Furnham (2001) tarafından geliştirilen ‘Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği’, Snyder ve arkadaşları (1991) tarafından geliştirilen ‘Umut Ölçeği’ ve Gürgan (2006) tarafından geliştirilen ‘Yılmazlık Ölçeği’ kullanılmıştır. Araştırma verileri öğretmen adaylarının duygusal zekalarının onların yılmazlık ile geleceğe yönelik umut düzeyleri üzerinde tam bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Bu noktada özellikle psikolojik olarak yıpratıcı ve sarsıntılı biçimde olumsuz durumlara maruz kalan bireylerin duygusal zekalarının güçlendirilmesi için umut sağlayıcı, yılmazlık ve pes etmeme becerilerinin güçlendirilmesi amacıyla sağaltım süreçleri uygulanması yerinde olacaktır.

Keywords
Öğretmen, duygusal zeka, umut, yılmazlık