LOJİSTİK FAALİYETLER ÜZERİNDE ETKİLİ OLAN LOJİSTİK KAYNAKLARIN BELİRLENMESİ: ZİNCİR VE GRUP OTEL İŞLETMELERİ ÖRNEĞİ

DETERMINATION OF LOGISTICS RESOURCES WHICH AFFECT THE LOGISTICS ACTIVITIES: CHAIN AND GROUP HOTELS CASE

LOJİSTİK FAALİYETLER ÜZERİNDE ETKİLİ OLAN LOJİSTİK KAYNAKLARIN BELİRLENMESİ: ZİNCİR VE GRUP OTEL İŞLETMELERİ ÖRNEĞİ

 
Author : Bahar SUVACI  , Zümrüt TONUS  
Type :
Printing Year : 6
Number : 18
Page : 16-39
DOI Number: :
Cite : Bahar SUVACI , Zümrüt TONUS, (6). LOJİSTİK FAALİYETLER ÜZERİNDE ETKİLİ OLAN LOJİSTİK KAYNAKLARIN BELİRLENMESİ: ZİNCİR VE GRUP OTEL İŞLETMELERİ ÖRNEĞİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 18, p. 16-39. Doi: .
    


Summary
Çalışmada, bir hizmet işletmesi olarak otellerde yerine getirilen lojistik faaliyetler ve bu faaliyetler üzerinde etkili olan lojistik kaynaklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemi ile örneklem olarak Türkiye’de faaliyet gösteren oda sayısına göre büyük ilk 25 zincir ve grup otel seçilmiştir. Veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Lojistik faaliyetlerin ve lojistik kaynakların ana (temel) faktörlerinin ortaya konulması amacı ile faktör analizi gerçekleştirilmiştir. Buna göre lojistik kaynaklar dört faktör grubu altında toplanmıştır. Belirlenen faktör gruplarının her bir lojistik faaliyet üzerindeki etkisi araştırıldığında en çok etkiye depo, depo araç gereçleri, tedarikçi ilişkileri, takımlar, hızlı teslimatlar ve lojistik koordinasyondan oluşan operasyonel kaynaklar faktörünün sahip olduğu ortaya konulmuştur. Sonuç olarak, araştırma yapılan işletmelerde sanayi işletmelerinde olduğu gibi lojistik faaliyetlerin yerine getirildiği belirlenmiştir. Ancak lojistik faaliyetlerin kesintisiz olarak yerine getirilerek, bu faaliyetlerin bir rekabet aracı olarak kullanılabilmesi için otel işletmelerinin lojistik kaynaklar arasından özellikle operasyonel kaynaklar, insan kaynakları ve teknolojik kaynaklar faktörleri altında toplanan kaynaklara sahip olmaları gerekmektedir.

Keywords
Lojistik Faaliyetler, Lojistik Kaynaklar, Lojistik, Oteller

Abstract
In this study, the logistics activities and logistics resources which are affected on the logistics activities were tried to determine in hotels as a service business. In this research oriented sampling method was utilized to determine the sample and the first 25 chain and group hotels which operate in Turkey were chosen as a sample. Survey method was used as a data collection method. Factor analyses were employed to understand factor structures of logistics activities and logistics sources. As a result logistics recourse were collected under four factor groups. The impact of each factor groups on the logistics activities were searched and the operational resources which consist of warehouse, warehouse devices, supplier relationships, teams, fast delivery and logistics coordination have the most impact on the logistics activities was found. As a result, the logistics activities that are processed in manufacturing companies also are processed in hotels. However hotels should have especially operational resources, human resources and technological resources to use the logistics as a competition tool and process logistics activities without having any interruptions.

Keywords
Logistics Activities, Logistics Resources, Logistics, Hotels