ÖĞRENCİ LİDERLİĞİ UYGULAMALARI ÖLÇEĞİ: TÜRK KÜLTÜRÜNE UYARLAMA, DİL GEÇERLİĞİ VE FAKTÖR YAPISININ İNCELENMESİ

STUDENT LEADERSHIP PRACTICES INVENTORY: ADAPTATION FOR TURKISH CULTURE, LANGUAGE VALIDITY AND EXAMINATION OF FACTOR ANALYSIS

ÖĞRENCİ LİDERLİĞİ UYGULAMALARI ÖLÇEĞİ: TÜRK KÜLTÜRÜNE UYARLAMA, DİL GEÇERLİĞİ VE FAKTÖR YAPISININ İNCELENMESİ

 
Author : Hazal BÜYÜKOĞLU  , Gökhan POLAT  
Type :
Printing Year : 8
Number : 26
Page : 303-317
DOI Number: :
Cite : Hazal BÜYÜKOĞLU , Gökhan POLAT, (8). ÖĞRENCİ LİDERLİĞİ UYGULAMALARI ÖLÇEĞİ: TÜRK KÜLTÜRÜNE UYARLAMA, DİL GEÇERLİĞİ VE FAKTÖR YAPISININ İNCELENMESİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 26, p. 303-317. Doi: .
    


Summary
Liderlik temel anlamda başkalarını etkileyebilme sanatıdır. Liderliğin iş hayatı, insan ilişkileri, toplum ve bireyin geleceğini olumlu yönde etkilediği kadar akademik başarı ve okulu ilgilendiren her konu üzerinde de tartışılmaz bir etkisinin olduğu bilinmektedir. Bir başka ifadeyle liderlik yalnızca çalışma hayatında değil ayrıca öğrencilik yaşamında da kendini göstermektedir. Bununla birlikte dünyada ve ülkemizde lider öğrenci eğitimi ya da öğrenci liderliği programları önem kazanmaktadır. Bu çalışmada öğrenci liderliği kavramı, özellikleri ve programları tartışılarak açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın temel amacını Kouzes ve Posner (2006) tarafından üniversite öğrencilerinin liderlik uygulamalarını ölçmek için geliştirilen Öğrenci Liderliği Uygulamaları Ölçeği’nin Türk kültürüne uyarlanması oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda okumakta olan ve kasıtlı örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 230 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Üniversite öğrencilerine Öğrenci Liderliği Uygulamaları Ölçeğinin Türkçe formu uygulanmış ve elde edilen veriler yorumlanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğine bakmak için güvenirlik testi, daha sonra da model uygunluğunu test etmek için doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ölçeğin iç tutarlılık katsayıları .914 çıkmakla birlikte bunun güvenilir bir ölçek olduğu anlaşılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda RMSEA değerinin .073 çıkması model uygunluğunu sağlamaktadır. Yapılan analizler, bu ölçeğin Türk kültüründe de uygulanabileceği, kullanılabileceği ve bundan faydalanılabileceği sonucunu ortaya koymaktadır.

Keywords
Öğrenci Liderliği, Dil Geçerliği, Öğrenci Liderliği Uygulamaları Ölçeği

Abstract
Leadership is an art for affecting people. It is known that leadership has indisputable effects not only on work life, human relations, society and future of people but also on academic success and all subjects that relates to school. In other words leadership not only shows itself in work life but also studentship life. In addition, leader student education or student leadership programmes become prominent in the world and our country. In this study, the concept of student leadership, features and programmes have been tried to explain. The aim this research is to examine the adaptation of Student Leadership Practices Inventory to Turkish culture which was developed by Kouzes and Posner (2006) to measure the leadership practices of university students. The sample of the study consisted of 230 university students studying in the school of foreign languages at Suleyman Demirel University in 2011-2012 academic year who were selected through purposeful sampling. Turkish Form of Student Leadership Practices Inventory was conducted to the university students and the data obtained were interpreted. Reliability test for examining the consruct validity and confirmatory factor analysis for testing model conformity were made. Beside that internal consistency parameters of the scale was .914, it was understood that this scale was reliable. In the results of confirmatory factor analysis the value of RMSEA’s being .073 proved the model conformity.. The analyses done with the data obtained revealed the result that this scale can be performed on Turkish culture, used and that benefit can be taken from this scale.

Keywords
Student Leadership, Language Validity, Student Leadership Practices Inventory