ENERJİ COĞRAFYASI AÇISINDAN BİR İNCELEME: DALGA ENERJİSİNİN DÜNYADA’Kİ VE TÜRKİYE’DEKİ KULLANIM DURUMU

A RESEARCH IN THE FIELD OF ENERGY GEOGRAPHY: USAGE OF WAVE ENERGY IN THE WORLD AND TURKEY

ENERJİ COĞRAFYASI AÇISINDAN BİR İNCELEME: DALGA ENERJİSİNİN DÜNYADA’Kİ VE TÜRKİYE’DEKİ KULLANIM DURUMU

 
Author : Erol KAPLUHAN  -  
Type :
Printing Year : 5
Number : 17
Page : 65-86
DOI Number: :
Cite : Erol KAPLUHAN -, (5). ENERJİ COĞRAFYASI AÇISINDAN BİR İNCELEME: DALGA ENERJİSİNİN DÜNYADA’Kİ VE TÜRKİYE’DEKİ KULLANIM DURUMU. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 17, p. 65-86. Doi: .
    


Summary
Mevcut teknolojilerin çevre üzerinde olumsuz etkileri ve azalan fosil yakıtlar sonucu yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi giderek artmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan dalga enerjisi, dünyada ve üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde her geçen gün artan bir ilgiye sahiptir. Dünyanın enerji ihtiyacı hızla artmakta ve bu ihtiyacı karşılamak amacıyla yapılan çalışmalarda en önemli yeri, en fazla potansiyele sahip enerji kaynağı olarak dünyanın 3/4’ünden fazlasını kaplayan okyanus ve denizlerden elde edilebilecek enerji oluşturmaktadır. Türkiye'nin fosil yakıtlar bakımından fakir bir ülke olmasına karşın Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir ülkedir. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı azaltacak, ileriki yıllarda karşılaşabileceği enerji darboğazından kurtulması için yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarına ivedilikle başlanmalı ve yeni enerji kaynaklarını ucuza mal etmek için Ar-Ge yatırımlarına ağırlık vererek yeni üretim teknolojileri geliştirilmelidir.

Keywords
Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Enerji Potansiyeli, Dalga Enerjisi.

Abstract
As a result of the negative of current used technologies effect on the environment and the reduction of fosil fuel reserves, renewable energy sources will be more important in the future. Wave power, one of the renewable energy sources, has an increasing popularity among energy sources in our country surrounded by seas. The energy demand of the world is increasing day by day and an important point in the Works done to supply this demand is generated energy from oceans and seas having a great potential as a ratio of ¾ of the world. Despite being a poor country in terms of fossil fuels, Turkey is a rich country in renewable energy sources. To reduce Turkey's outsourced energy dependence and to get rid of future energy crisis, domestic and renewable energy sources investments should be made asap without any delay. R & D investments in new energy technologies should be made to produce cheaper energy.
debates on abortion site nyc abortion clinics


Keywords
Renewable Energy Sources, Energy Potential, Wave Energy.