SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KPSS ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ SINAVINA (ÖABS) YÖNELİK GÖRÜŞLERİ

THE VIEW OF PRE-SERVICE TEACHERS OF SOCIAL STUDIES ABOUT TEACHER-CONTENT KNOWLEDGE EXAM IN KPSS

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KPSS ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ SINAVINA (ÖABS) YÖNELİK GÖRÜŞLERİ

 
Author : İsmail Hakan AKGÜN  , Nihat ŞİMŞEK  
Type :
Printing Year : 5
Number : 15
Page : 82-100
DOI Number: :
Cite : İsmail Hakan AKGÜN , Nihat ŞİMŞEK, (5). SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KPSS ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ SINAVINA (ÖABS) YÖNELİK GÖRÜŞLERİ. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 15, p. 82-100. Doi: .
    


Summary
Türkiye’de kamu kurumlarına merkezi sınavla personel alımı, 1999 yılında ilk kez yapılan ve Devlet Memurluk Sınavı (DMS) denen bir sınavla mümkün olmuştur. Sonrasında bu sınavın ismi Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) olarak değiştirilmiş, diğer kamu kurumları gibi Milli Eğitim Bakanlığına öğretmen atamalarında da bu sınav ölçüt olarak kullanılmıştır. 2013 yılında KPSS sınavının öğretmen alımında tek başına yeterli olamayacağı gerçeği özellikle belli branşlarda Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABS) testlerinden de öğrencilerin sınanması gerektiğine karar verilmiştir. Böylece öğretmen atamalarında, diğer sınava göre içeriği genişletilmiş çok daha kapsayıcı bir sınavın uygulanması mümkün olmuştur. Bu çalışmada sosyal bilgiler öğretmen adaylarının KPSS Alan bilgisi sınavına ilişkin görüşleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu amaçla ilk etapta alan taraması yapılarak ve uzman görüşlerine başvurularak 39 maddeden oluşan bir ölçek oluşturulmuştur. Ön ölçek geçerlik güvenirlik çalışması için Kilis ilinde öğrenim gören toplam 120 sosyal bilgiler öğretmen adayına uygulanmıştır. Ön ölçeğin güvenirlik katsayısı (Cronbach alpha) .76 olarak ölçülmüştür. Ancak 4 maddenin (1., 3., 4., ve 16. maddeler) atılmasıyla güvenirlik katsayısı .80 çıkarılmış bu şekilde güvenirliği yüksek ve 35 maddeden oluşan ölçek nihai ölçek olarak kabul edilmiştir. Son şekli verilen ölçek İnönü Üniversitesinde ve Adıyaman Üniversitesinde öğrenim gören toplam 244 öğretmen adayına uygulanmıştır. Elde edilen veriler t-testi, Varyans Analizi (ANOVA), yüzde frekans metodu ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda öğretmen adaylarının KPSS-ÖABS testine yönelik tutum puanları ile cinsiyet, sınıf düzeyi, toplam kardeş sayısı, ekonomik gelir düzeyi, anne-baba eğitim durumları arasında belirgin bir farklılık tespit edilememiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının KPSS-ÖABS tarzı sınavlara nitelikli öğretmen seçemediği için, karşı oldukları ancak ÖABS testinin uygulanmasını olumlu buldukları sonucuna ulaşılmıştır.

Keywords
Sosyal Bilgiler, KPSS Sınavı, Alan Bilgisi Sınavı, öğretmen adayları.

Abstract
In Turkey, personnel recruitment to public enterprises was occurred with Civil Service Exam for the first time in 1999. After that, the name of this exam changed with Public Personnel Selection Examination and it is standard for appointment of teacher to Ministry of National Education like the other public enterprises. In 2013, this exam is not seen adequate for selection of teacher and another exam, teacher –content knowledge, will be examined for students in department of teacher training programs. By this way, for the appointment of teachers, more comprehensive exam according to the other will be implemented. In this study, views of students in department of social sciences teaching about content knowledge in Personal Selection Examination are examined. For this, firstly field scanning was done and a scale including 39 items was developed based on expert opinion. For validity and reliability of pre-scale, 120 students in Kilis were participated the study. The alpha reliability co-efficient of pre-scale is .76. But by 4 items (1-3-4-16 items) were removed, the reliability of co-efficient is found .80 and scale including 35 items is admitted as final scale. The final scale was implemented to 244 students at the department of teacher training in Inonu University and Adıyaman University. The data was analyzed with t-test and analysis of variance.
debates on abortion site nyc abortion clinics


Keywords
Social Science, the Public Personnel Selection Examination, Content knowledge, preservice teacher.