Yeni Sömürgecilik ve V. S. Naipaul

Neo-colonization and V. S. Naipaul

Yeni Sömürgecilik ve V. S. Naipaul

 
Author : Fırat YILDIZ  , Aydın GÖRMEZ  
Type :
Printing Year : 5
Number : 15
Page : 29-38
DOI Number: :
Cite : Fırat YILDIZ , Aydın GÖRMEZ, (5). Yeni Sömürgecilik ve V. S. Naipaul. International Journal Of Eurasia Social Sciences, 15, p. 29-38. Doi: .
    


Summary
V. S. Naipaul sömürgecilik sonrası edebi hayatın öne çıkan isimlerinden birisidir. Fakat bazı çevreler tarafından yeni sömürgecilik akımıyla bağlantılı olarak ele alınmıştır. 2001 yılında edebiyat alanında Nobel Barış ödülü alan bir yazar için böyle bir suçlama dikkat çekicidir. Naipaul, Trinidad’da doğup büyümesine karşın ailesi köken olarak Hindistan’a dayanmaktadır. Her iki ülke de sömürgecilik akımı deneyimini yaşamış ülkelerdir. Naipaul hakkındaki itham, böylesi bir geçmişe sahip olduğu için daha can alıcı bir özellik kazanmaktadır. Bir yazarın düşünceleri en açık şekilde çalışmalarında gözlemlenir. Bu bağlamda söz konusu ithamın doğruluğunu incelemek üzere yazarın A Bend in the River adlı çalışması seçilmiştir. Yazarın ve ele aldığı karakterlerin sömürge ve sömürgecilik sonrası görüşleri ele alınacaktır.

Keywords
Naipaul, Yeni sömürgecilik, Afrika

Abstract
V. S. Naipaul is a prominent writer of postcolonial period. However he has been affiliated with neo-colonialism by some scholars. This is a strong accusation to a writer who has been awarded with Nobel Prize in literature in 2001. Naipaul was born and raised in Trinidad. But his parents have descended from India. Both India and Trinidad are countries that have experienced the colonization process. Such a background makes the accusation more remarkable. A writer’s ideas are best reflected in his/her works. In order to figure out the accuracy of the aforementioned accusation, Naipaul’s A Bend in the River has been chosen. In this respect rather than speculation on the literary value or the set up of the fiction, Naipaul’s and his characters’ approach to colonization and post colonization periods will be scrutinized.

Keywords